Verbouwing De Sterrentuin duurder | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan herbergt een aantal organisaties op sociaal cultureel gebied. | Foto: Nelleke Thissen
Het gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan herbergt een aantal organisaties op sociaal cultureel gebied. | Foto: Nelleke Thissen (Foto: )

Verbouwing De Sterrentuin duurder

De verbouwing van De Sterrentuin wordt minstens 600.000 euro duurder dan voorzien. Het College van B&W wil dit bedrag ophoesten door de gelijkertijd geplande verbouwing van het oude gemeentewerfkantoor aan de Simon Smitweg te schrappen. Toverlei en het Leiderdorps Museum zouden hier naartoe verhuizen als gevolg van de verbouwingsplannen van De Sterrentuin. De politiek wil meer duidelijkheid over het nieuwe collegevoorstel.

tekst en foto Nelleke Thissen

Het gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan herbergt een aantal organisaties op sociaal cultureel gebied. Maar sinds de ingebruikname in 2009 levert het gesteggel op. Het voldoet niet aan de oorspronkelijke verwachtingen. In 2016 is besloten om activiteiten na hergroepering te verdelen over verschillende gemeentelijke accommodaties. Met zo'n tien organisaties is gewerkt aan de plannen voor een 'verhuiscarrousel'. Voor het uiteindelijk ontwerp - verbouwing van De Sterrentuin en de gemeentewerf – stelde de gemeenteraad in 2017 een uitvoeringskrediet van € 3.050.000 beschikbaar. Dit blijkt nu echter niet toereikend te zijn door onder meer hoger uitgevallen advies- en gestegen bouwkosten. Daarnaast vereist de huisvesting van de onlangs aangetrokken welzijnsorganisatie Incluzio meer werkplekken dan voorzien in het oorspronkelijk ontwerp. Het huidige College van B&W heeft daarop een nieuw plan gemaakt. Daarin blijken de verbouwingskosten € 600.000 hoger uit te vallen. Het college wil dat compenseren door de geplande renovatie van De Werf te schrappen.

nog hoger
In het nieuwe plan moet gebouw De Sterrentuin als 'Centrum voor ondersteuning, welzijn en kennis, cultuur en educatie' onderdak gaan bieden aan onder meer Incluzio, het Jeugd- en Gezinsteam (JGT) en Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De bibliotheek blijft er gehuisvest alsmede de theaterzaal en activiteitenruimte. Wel moet door het wegvallen van De Werf vervangende ruimte worden gevonden voor Toverlei en het museum. Daardoor kunnen de nu berekende kosten nog hoger uitvallen. En de huisvesting van de betrokken organisaties tijdens de verbouwing brengt ook extra kosten met zich mee.

politiek
Over het nieuwe plan en de daaraan gekoppelde financiële onzekerheden wil GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud meer duidelijkheid van het college. "We willen best nadenken over het eventueel investeren van meer geld. Maar dan moet wel de optimale situatie voor het gebouw worden gecreëerd. We praten al tien jaar over De Sterrentuin. Voor halfbakken oplossingen is de tijd voorbij". Ook LPL fractievoorzitter Hugo Langenberg staat niet onwelwillend tegenover mogelijke extra kosten. "Het is jammer dat de verbouwing duurder wordt. Maar met De Sterrentuin moet iets gebeuren". Hij verwacht dat voor het museum en Toverlei een locatie wordt gevonden. Verbouwing van De Werf vindt hij financieel niet meer verantwoord.

De politiek discussieert over het nieuwe plan en extra krediet op maandagavond 18 februari tijdens het Politiek Forum. Belangstellenden zijn welkom.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>