Jong talent in actie tijdens schoolschaakwedstrijden | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto:

Jong talent in actie tijdens schoolschaakwedstrijden

Op woensdag 30 januari was het de beurt aan de jongste schoolschakers tijdens het Leiderdorps Schoolschaakkampioenschap.

De volgende scholen namen deel aan deze tweede speeldag van het toernooi: School Kastanjelaan, Elckerlyc, Koningin Julianaschool, De Leeuwerik, de Schakel, De Hasselbraam. De Prins Willem Alexanderschool, 't Bolwerk en de Willem de Zwijgerschool. Vanwege de grote belangstelling voor de schoolschaakwedstrijden is Schaakvereniging Leiderdorp genoodzaakt de wedstrijden te verdelen over twee speeldagen. Waar een week eerder het accent op de oudere basisschoolleerlingen lag, was het nu dus de beurt aan de jongere kinderen. Dat je op vroege leeftijd met schaken kunt beginnen, werd geïllustreerd door het meespelen van enkele groep 2- en groep 3-leerlingen die er uitstekend in slaagden hun tegenstanders mat te zetten. Een enkeling had nog wat moeite met de spelregels. Enige uitleg van de wedstrijdleider omtrent het feit dat een toren niet over pionnen en stukken heen mag springen was bijvoorbeeld noodzakelijk. "Hij speelt met twee stukken tegelijk!", klonk het verontwaardigd. "Ja joh, dat heet rokeren! Dan zet je de koning twee velden opzij en dan springt je toren erover heen!" Ook werd er per abuis nogal eens een koning geslagen, hetgeen de wedstrijdleiders de gelegenheid gaf om de spelregels nog eens nader uit te leggen. De vraag 'Welk stuk is nu ook weer de koning?', leidde tot enige hilariteit. 
Onder grote belangstelling werden de prijzen uitgereikt. Wat waren de kinderen trots op de veroverde trofeeën! Bovendien werden flyers verspreid voor kennismakingsavonden op de woensdagen 13 en 20 februari. Belangstellende kinderen zijn welkom van 18.45 tot 19.45 uur. Voor wie dit te laat vindt, is er een tweede mogelijkheid: op dezelfde drie woensdagen organiseert de schaakvereniging kennismakingslessen van 16.30 tot 17.30 uur. Een e-mail vooraf naar r.vahl@hetnet.nl is niet noodzakelijk, maar wordt wel op prijs gesteld.


Voor de goede orde: In het artikel over het schoolschaaktoernooi van vorige week werd gemeld dat Elckerlyc team 3 de derdeplaats behaald had. Dit was echter niet juist. Derde is geworden Elckerlyc team 1.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>