Leiderdorp op weg naar rookvrije generatie | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Ondertekening van het convenant. Vlnr Bart de Wolf (KWF), Angelique Beekhuizen (wethouder Leiderdorp) en Marka Bordewijk (GGD) | foto Nelleke Thissen
Ondertekening van het convenant. Vlnr Bart de Wolf (KWF), Angelique Beekhuizen (wethouder Leiderdorp) en Marka Bordewijk (GGD) | foto Nelleke Thissen (Foto: )

Leiderdorp op weg naar rookvrije generatie

Met de ondertekening van het convenant 'Rookvrije Generatie' heeft Leiderdorp zich officieel aangesloten bij deze beweging. Namens de gemeente tekende wethouder Angelique Beekhuizen. Ze deed dit in het clubhuis van RCL op 30 januari tijdens een speciale klantenavond van Rabobank Leiden-Katwijk.

Tekst: Nelleke Thissen

"We moeten kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen en verleidingen van tabaksrook en zorgen dat ze roken niet normaal vinden. Het is daarom belangrijk om niet te roken in een omgeving waar kinderen zijn zoals op scholen, kinderdagverblijven en sportverenigingen", zo verwoordde Beekhuizen (onder meer jeugd en volksgezondheid) de beweegredenen van de gemeente om het convenant te ondertekenen. In haar streven om dit doel te bereiken werkt de gemeente samen met de GGD die evenals het KWF het convenant medeondertekende. "We kunnen dit immers niet alleen", verduidelijkt Beekhuizen. Voor het opstellen en uitwerken van een projectplan heeft ze het bedrijf Sportadvies in de arm genomen. Bij de plannenmakerij worden in eerste instantie organisaties betrokken die met kinderen werken zoals scholen, kinderdagverblijven, verenigingen en sportclubs. Enkelen hebben al het predikaat 'rookvrij'.

Koploper
Koploper was RCL die als eerste vereniging in Nederland in 2015 besloot zijn voetbalterrein rookvrij te verklaren. Inmiddels hebben enkele andere Leiderdorpse organisaties dit voorbeeld gevolgd. Eén van hen is de vorig jaar in gebruik genomen speeltuin Op Dreef van de gelijknamige buurtvereniging. Volgens voorzitter Frank Versteegen wordt in de speeltuin de rookvrije boodschap op een vriendelijke manier gebracht. "Dat sorteert het meest effect". Wethouder Beekhuizen onderstreept deze aanpak. "We willen het roken niet verbieden, maar doe dit dan niet in het zicht van kinderen. Ze moeten roken niet normaal vinden". 

Alliantie
De Rookvrije Generatie is onderdeel van de Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>