Inzamelingsactie oude dorp voor buurt AED | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: J.P. Kranenburg
Foto: J.P. Kranenburg (Foto: )

Inzamelingsactie oude dorp voor buurt AED

De 18-jarige verpleegkundige Naomi Brodett is voor haar buurt in het oude dorp een inzamelingsactie gestart voor de komst van een AED.

Tekst: Nelleke Thissen

Ze kwam op het idee door een Tv-reclamefilmpje van de Hartstichting. Daarin worden Nederlanders opgeroepen om via de actie BuurtAED samen met hun buren geld bijeen te brengen voor het plaatsen van een AED in hun directe omgeving. Een AED (automatische elektrische defibrillator) is een draagbaar apparaat dat in geval van een hartstilstand met een elektrische schok het hartritme kan herstellen. Naomi: 'Ik ben verpleegkundige in opleiding en werk in de thuiszorg. Daardoor weet ik dat elke seconde telt en zo'n apparaat in de buurt noodzakelijk is". Ze zocht op de website van de Hartstichting waar in haar buurt een AED is. Naomi vond echter dat deze te ver was. "Een ambulance is zo'n 8 à 10 minuten onderweg. Bij nood moet op tijd gehandeld worden. Elke minuut dat dit niet gebeurt kan fataal zijn". Daarom is Naomi via de website buurtaeed.nl een geldinzamelingsactie gestart voor een AED op het Hubrechtplein (grens Doeskwartier en Oranjewijk)."Deze zal dag en nacht beschikbaar zijn". Een bij bedrijven en winkelcentra aanwezige AED kan alleen worden gebruikt tijdens openingsuren, voegt ze eraan toe.

Korting
In 30 dagen tijd moet de verpleegkundige 1660 euro bijeen zien te krijgen. Het apparaat - een door Hartstichting en Philips geleverde AED met buitenkast, pincode en servicepakket - kost 2735 euro. De actie 'Buurtaed' geeft een korting van zo'n 1100 euro. Na haar start, zo'n twee weken geleden, had Naomi in twee dagen tijd al 13 donaties en bijna 500 euro binnen. Inmiddels is ze ruim over de helft en heeft nog 17 dagen te gaan.
Wie wil doneren kan dat doen op buurtaed.nl en Buurtaed Hubrechtplein aanklikken. Naomi is ervan overtuigd dat het geld op tijd binnen is. "Toen ik eraan begon op Facebook wist ik niet hoe het zou lopen. Maar nu ben ik al heel ver en wil het bedrag echt binnenhalen. Het is een absolute noodzaak dat het apparaat hier komt".

Te weinig
In woonwijken, zo meldt de Hartstichting op haar website, hangen veel te weinig dag en nacht bereikbare AED's. De stichting adviseert het publiek om in elke buurt een AED te plaatsen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>