Afbeelding
Foto: Johan Kranenburg

Van het gas...

Algemeen

Als de gaskraan dicht gaat, zullen huishoudens meer stroom gaan gebruiken. Al is het alleen maar omdat het gasfornuis wordt vervangen door een kooktoestel op elektriciteit. Reden te meer om na te denken over zonnepanelen, vindt Arjanne van Leeuwen, bewoonster van het Doeskwartier en energieambassadeur.

'Zonnepanelen zijn altijd lonend'

Bij vijf huizen in de Hubrechtstraat in het Leiderdorpse Doeskwartier zijn enkele weken geleden zonnepanelen op het dak gelegd. Het geheel ziet er opvallend strak en gelijkvormig uit en dat is geen toeval. De bewoners hebben dit project gezamenlijk aangepakt en door één bedrijf laten uitvoeren. Dat alles op initiatief van Arjanne van Leeuwen, zelf een van de vijf gloednieuwe groene energieproducenten in de straat.

Van Leeuwen is vorig jaar energieambassadeur van de gemeente geworden en dat heeft haar enorm veel kennis en informatie opgeleverd. "We hebben als energieambassadeurs onderzoek gedaan naar het verduurzamen van woningen. Daar kwam als rode draad uit dat zonnepanelen interessant en lonend zijn voor iedereen en elk huis. Daarbij maakt het niet uit of je een splinternieuwe, perfect geïsoleerde woning hebt of, zoals veelal in deze wijk, een ouder huis waarvan de isolatie te wensen overlaat." Met die kennis besloot ze zonnepanelen te laten installeren op haar dak. Daarbij ging ze niet over één nacht ijs. "Ik heb me eerst grondig laten informeren door verschillende bedrijven. Belangrijk om te weten is dat je de energie die je opwekt, in eerste instantie zelf gebruikt. Als je teveel energie opwekt, dan lever je die terug aan het net en krijg je daarvoor een vergoeding. Hoeveel dat is, hangt af van je energieleverancier." De volgende stap was de zoektocht naar medestanders. "Ik heb huis aan huis aangebeld in het blokje waar ik woon en simpel gezegd: 'ik ga zonnepanelen op mijn dak leggen, vind je het leuk om mee te doen'." Vier van haar buren zeiden 'ja'.

'Samen met buren zonnepanelen plaatsen is gewoon aantrekkelijker'

Samen hebben ze bij twee bedrijven offertes aangevraagd en zijn ze in zee gegaan met degene die het beste uit de bus kwam. "Dat bedrijf gaf superduidelijke offertes, voor iedereen persoonlijk op maat. Mooi was ook dat we om te beginnen al 10 procent korting kregen plus nog een procent extra voor elk huis dat erbij kwam."Van Leeuwen vond het een uitdaging ervoor te zorgen dat haar buren maximaal zonnepanelen op hun dak zouden leggen en niet alleen genoeg voor hun eigen energiebehoefte. "Hoe meer duurzame energie er wordt opgewekt hoe beter", lacht ze. Ze wijst erop dat huishoudens alleen maar meer elektriciteit gaan verbruiken. "De meeste mensen koken nu nog op gas. Maar gas is einde verhaal, dat begint wel langzaam door te dringen bij iedereen." Inductiekoken wordt de norm, zo verwacht ze. "Dat betekent dat je meer stroom nodig hebt. En wie straks een elektrische auto aanschaft zal ook meer stroom gebruiken. Bovendien heb je met zo'n auto een mooie accu voor de deur waarin je alle stroom die je teveel opwekt zelf kunt opslaan. Dat heeft mensen trouwens ook over de streep getrokken om zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen." Wat Van Leeuwen betreft is haar initiatief om gezamenlijk met buurtgenoten zonnepanelen aan te schaffen meer dan geslaagd. "Mensen die ook zonnepanelen willen neerleggen adviseer ik nu altijd om te proberen buren mee te krijgen. Dat is gewoon aantrekkelijker; meer groene energie en meer korting. Maar het samen doen heeft nog meer opgeleverd. Je merkt dat er meer contact is ontstaan tussen de buren. Bovendien is iedereen is tevreden over de zonnepanelen. En dat is natuurlijk het doel: dat je er blij van wordt."

'Achter de schermen zijn we hard bezig'

Hoe staat het eigenlijk met de voortgang van de plannen voor de energietransitie in de Oranjewijk? Na de inspiratiedag in het gemeentehuis op 29 september 2018, waar ruim driehonderd bewoners uit het projectgebied informatie en uitleg kregen over mogelijkheden voor alternatieve warmtelevering in hun wijk, is het even wat stiller vanuit de gemeente. Maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. "Dit proces zijn wij samen met een werkgroep van inwoners vorm aan het geven. Achter de schermen zijn we dus heel hard bezig", verzekert Suzanne van Noorloos, die als communicatieadviseur betrokken is bij het project. Dat is ook absoluut nodig want halverwege dit jaar wil de gemeente helder hebben of, zoals duurzaamheidswethouder Willem Joosten het noemt, "een comfortabel percentage inwoners" positief staat tegenover de overstap naar een aardgasvrije woning. Hij denkt daarbij aan minimaal 60 tot 70 procent. Om die planning te halen, moet er de komende maanden nog veel gebeuren. Bovenaan de agenda staat informatievoorziening richting de inwoners van het projectgebied. "Zij willen weten wat het gasloos maken van hun woning concreet voor hen betekent: wat moet er in huis gebeuren en wat zijn de kosten. We gaan ons uiterste best doen alle vragen te beantwoorden", zegt Van Noorloos

In november 2018 is een werkgroep opgericht, bestaande uit een tiental inwoners, enkele gemeenteambtenaren, leden van Buurtvereniging BuurtActief en medewerkers van woningcorporatie Rijnhart Wonen. Eind januari is er een tweede bijeenkomst van de groep die vervolgens elke twee weken bij elkaar komt. Van Noorloos: "Met de werkgroep gaan we de alternatieven verder uitwerken en op buurtniveau met de mensen in gesprek. We zijn nu aan het uitwerken hoe we dat het beste kunnen organiseren: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we iedereen bereiken, met iedereen in gesprek zijn en iedereen individueel van de informatie voorzien die nodig is om een keuze te maken."

Uit de krant