De Driegatenbrug.
De Driegatenbrug. Foto: J.P. Kranenburg

Vervanging Driegatenbrug uitgesteld tot na de zomer

Algemeen

De Leiderdorpse Driegatenbrug wordt pas na 1 oktober dit jaar vervangen. De brug is weliswaar aardig versleten maar volgens adviesbureau OC2 is uitstel tot na het hoogseizoen geen probleem.

Door: Corrie van der Laan

Het werk stond aanvankelijk gepland voor de periode mei, juni en juli, maar juist in die tijd komt er het meeste verkeer over de brug in de Zijldijk. De Zijldijk is namelijk de enige toegangsweg naar zuidwestelijke kant van de Kagerplassen, die in de zomer veel recreanten trekken. Naar aanleiding van vragen van de D66 fractie en een verzoek eigenaar J van Schie van een aan de Zijldijk gevestigd watersportbedrijf, heeft het college van burgemeester en wethouders het adviesbureau gevraagd of de daadwerkelijke vervanging opgeschoven kon worden tot het najaar. Het antwoord daarop was positief. Wel moeten de huidige verkeersmaatregelen, waarbij verkeer maar vanaf één kant tegelijk over de brug mag, worden gehandhaafd. Ook moet in de gaten gehouden worden of de conditie van de brug niet verder achteruit gaat. In de periode tot 1 oktober zal de technische staat van de brug continue gemonitord worden.

De Driegatenbrug is ruim tachtig jaar oud en bleek bij een inspectie afgelopen zomer flinke slijtage te hebben. De draagkracht is met zeker 25 procent afgenomen wat vervanging op redelijk korte termijn noodzakelijk maakt. De gemeenteraad stelde daarvoor in december een budget beschikbaar van ruim 1,3 miljoen euro.

Als eenmaal met de vervanging van de brug gestart wordt, duurt het vijf tot zes maanden totdat het verkeer er weer overheen kan. Tot die tijd moet verkeer dat via de Zijldijk richting Warmond wil gebruik maken van de Nieuweweg. Deze smalle weg is nu alleen toegankelijk voor fietsers, voetgangers en vergunninghouders maar wordt de komende maanden voorzien van vijf bypasses zodat auto's kunnen uitwijken voor tegemoetkomend verkeer.

In principe moet de nieuwe Driegatenbrug in functie zijn voor de start van het vaarseizoen op 1 april 2020, maar een strenge winter kan daarbij voor vertraging zorgen.


Uit de krant