Het terrein tussen de Persant Snoepweg en de A4 waar de grote blauwe doos van Ikea had moeten komen.
Het terrein tussen de Persant Snoepweg en de A4 waar de grote blauwe doos van Ikea had moeten komen. Foto: Corrie van der Laan

Geen zonnepark op terrein Ikea in Leiderdorp

Algemeen

Het is economisch niet rendabel een tijdelijk zonnepark aan te leggen op de braakliggende grond van Ikea in de Leiderdorpse Bospolder. Dat heeft een onderzoek door Ikea uitgewezen.

Eind mei vorig jaar werd duidelijk dat Ikea geen groot woonwarenhuis gaat bouwen in Leiderdorp. Dat als gevolg van een wijziging in de investeringsstrategie van de internationale Ikea Group. Eind 2017 is Ikea wel officieel eigenaar geworden van de grond op de beoogde bouwlocatie tussen de Persant Snoepweg en de A4, die nu al een aantal jaren braak ligt.

In juli vorig jaar nam de gemeenteraad unaniem een motie van D66 aan waarin het college werd gevraagd samen met de Zweedse woonwinkelgigant te onderzoeken of het mogelijk is het bouwterrein tijdelijk te gebruiken voor duurzame energieopwekking, bijvoorbeeld door het vol zonnepanelen te leggen.

Ikea heeft gekeken naar de mogelijkheden van een verplaatsbaar zonnepark, zo schrijft het Leiderdorpse college nu aan de gemeenteraad. Het blijkt dat de zonnepanelen meer dan tien jaar moeten blijven liggen om de investering terug te verdienen. Waarbij dan ook nog wordt gerekend op een subsidie, die nog niet zeker is.   

Die tien jaar vindt Ikea te lang; het is de bedoeling dat er ruim eerder een andere ontwikkelingsmogelijkheid voor het terrein gevonden wordt. Een kortere exploitatietijd zou niet alleen economische onrendabel zijn maar wellicht ook niet duurzaam; het is de vraag of het handig is de zonnepanelen na enkele jaren elders opnieuw te gebruiken omdat er tegen die tijd betere versies op de markt zijn.

Het college wil binnenkort met Ikea overleggen om te kijken of er andere duurzame manieren zijn om het terrein tijdelijk te gebruiken. De gemeenteraad noemde vorig jaar ook de mogelijkheid om hier biomassa te telen.

Ikea heeft aan het college laten weten dat er nog geen beslissing is genomen over wat het concern uiteindelijk wil doen met het bouwterrein. Daarover wordt in de hoge regionen van het bedrijf pas eind maart dit jaar opnieuw gesproken.

Uit de krant