Ook de winkeliers staan achter het plan voor een rolstoeluitleen in Winkelhof. Een groot aantal van hen ging vorige week met Annelies Hoedt (geheel links) en Mariette Meulman (achter rechter rolstoel) op de foto als teken van steun. De beoogde rolstoelen zien er overigens niet zo uit als die op de foto. | Foto: J.P. Kranenburg
Ook de winkeliers staan achter het plan voor een rolstoeluitleen in Winkelhof. Een groot aantal van hen ging vorige week met Annelies Hoedt (geheel links) en Mariette Meulman (achter rechter rolstoel) op de foto als teken van steun. De beoogde rolstoelen zien er overigens niet zo uit als die op de foto. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Plan voor rolstoeluitleen Winkelhof neemt steeds meer vorm aan

Algemeen

Dit jaar gaat het niet meer lukken maar Mariëtte Meulman en Annelies Hoedt hebben er goede hoop op dat er volgend jaar leenrolstoelen komen in Winkelhof.

Sinds ze hun plan voor een uitleenpunt voor rolstoelen in het Leiderdorpse winkelcentrum een maand geleden lanceerden (zie de krant van 28 november), is er een hoop gebeurd. De twee vriendinnen hebben inmiddels een goed idee van hoe het uitleenpunt eruit moet gaan zien. "We hebben twee 'loze' plekken in het winkelcentrum gevonden waar prima een paar rolstoelen kunnen staan. Eentje daarvan is zelfs vlak naast de lift", vertel Meulman. "We moeten nog wel met Wereldhave overleggen of we een van die plekken mogen gebruiken.

De leenrolstoelen die ze op het oog hebben, zijn van makkelijk te reiniging plastic en net als boodschappenkarretjes in elkaar te schuiven en aan elkaar te vergrendelen. Je kan er dan één losmaken met een speciale magneetkaart.

In de uitvoering van het plan wil Gading, het Leiderdorpse activiteitencentrum voor mensen met een beperking, een rol spelen. "We hebben gesproken met locatiemanager Dirk-Jan Kwestro van Gading en regiodirecteur Petra van Teijlingen van de Gemiva SVG-Groep waar het activiteitencentrum onder valt. Zij vinden dit een project waarin ze zeker wat kunnen betekenen." Een aantal mogelijkheden zijn de revue gepasseerd. Je zou het bijvoorbeeld zo kunnen regelen dat de magneetkaarten om een rolstoel te ontgrendelen af te halen zijn bij Gading, dat pal naast Winkelhof is gevestigd. "Gading is open van maandag tot en met vrijdag, dus die dagen heb je dan geregeld", zegt Meulman. Cliënten van Gading zouden ook af en toe een rondje door het winkelcentrum kunnen maken om te kijken of de rolstoelen netjes zijn teruggezet op de uitleenpunten. "Verder willen ze ons helpen bij zaken als het ontwerpen van een logo en het maken van de bebording die wijst naar de uitleenpunten. Bovendien heeft Gading een Repair Café waar ze kleine reparaties aan de rolstoelen kunnen uitvoeren."

Meulman en Hoedt denken dat vijf rolstoelen genoeg zou moeten zijn. Daar zit wel een stevig prijskaartje aan. "Ze komen op ongeveer 1.400 euro per stuk", weet Meulman. Het wordt een flinke opgave dat geld bij elkaar te krijgen en ook daar zijn ze volop mee bezig. Er al contact geweest met Fonds 1818 en met de gemeente Leiderdorp in verband met subsidieaanvragen. De Rabobank Leiden-Katwijk heeft toegezegd in ieder geval één rolstoel te financieren.

Behalve voor de aanschaf is ook geld nodig voor het grotere onderhoud en verzekering. Ook daar hebben Meulman en Hoedt wel ideeën voor. "Aan de zijkant van de rolstoelen willen we panelen plaatsen waarop Winkelhofondernemers reclame kunnen zetten."

Via social media blijven ondertussen de positieve reactie op het rolstoeluitleenplan binnenstromen. "Bijna iedereen kent wel iemand die eindelijk weer naar Winkelhof kan als ze daar een rolstoel kunnen lenen", zegt Meulman.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant