Logo leiderdorpsweekblad.nl
Alle kinderen van groep 8 van de KJS kregen een vuurwerkbril van burgemeester Laila Driessen.
Alle kinderen van groep 8 van de KJS kregen een vuurwerkbril van burgemeester Laila Driessen. (Foto: Johan Kranenburg)

Geen vuurwerk in parken en bij de haven

Ook komende jaarwisseling is het op een aantal plekken in Leiderdorp strikt verboden om vuurwerk af te steken. Het gaat dan om de grote parken De Bloemerd en De Houtkamp, het kleine park bij de Buitenhofvijver en de Doeshaven plus het gebied eromheen.

Ook is vuurwerk taboe in passages of onderdoorgangen, denk aan een portiek of galerij, en in voor publiek toegankelijke besloten ruimtes waar dat hinder of overlast kan veroorzaken.

Daarnaast is het college van burgemeester en wethouders van plan het afsteken van vuurpijlen en ander ver vliegend vuurwerk binnen 250 meter van woningen met rieten daken te verbieden. Laag blijvend consumentenvuurwerk dat binnen 10 meter van de afsteekplek ontbrandt, mag hier wel, maar ook dan moet minimaal 30 meter afstand tot de woningen gehouden worden.

Vuurwerkles

De vuurwerkvrije zones was een van de onderwerpen die aan de orde kwamen tijdens de vuurwerkles die burgemeester Laila Driessen woensdag 12 december gaf aan groep 8 van de Koningin Julianaschool. De burgemeester geeft elk jaar in de aanloop van oud en nieuw zo'n les op een van de Leiderdorpse basisscholen. Doel is de leerlingen te doordringen van het belang van veilig omgaan met vuurwerk, zowel voor henzelf als voor de mensen en dieren om hen heen.

Driessen heeft er nooit doekjes om gewonden dat ze zelf niet van vuurwerk houdt, maar begrijpt wel dat het zeker voor kinderen van deze leeftijd een van de leuke dingen van oud en nieuw is. Als je beslist vuurwerk wilt afsteken, doe het dan alsjeblieft op een veilige en verantwoorde manier, was haar boodschap. Vandaar ook dat ze aan het eind van de les vuurwerkbrillen en aansteeklonten uitdeelde aan de leerlingen.

Verkopen en afsteken

Vuurwerk kopen mag dit jaar op vrijdag 28, zaterdag 29 december en maandag 31 december. Niet op 30 december; dat valt op een zondag en volgens het vuurwerkbesluit mag op zondag nooit vuurwerk verkocht worden. Afsteken mag uitsluitend van 18.00 uur op maandag 31 december 2018 tot 02.00 uur op dinsdag 1 januari 2019. Maar ook dan dus niet in de vuurwerkvrije zones.

Meer berichten