Een schetsimpressie van het plan voor de Menswordinglocatie. (Bron: Van Manen architecten)
Een schetsimpressie van het plan voor de Menswordinglocatie. (Bron: Van Manen architecten)

Politiek stuurt schetsplan voor Menswordinglocatie terug naar de tekentafel

Algemeen

Een grote meerderheid van de Leiderdorpse gemeenteraad vindt dat er woningen gebouwd mogen worden op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan, waar nu nog het voormalig kerkgebouw De Menswording staat. Met uitzondering van CDA en ChristenUnie-SGP zijn alle fracties bereid akkoord te gaan met een verandering van de bestemming van het terrein van 'maatschappelijk' naar 'wonen'. Maar het schetsplan voor het appartementengebouw dat projectontwikkelaar Pluis BV vorige maand presenteerde, krijgt de handen niet op elkaar. Daar kleven teveel bezwaren aan, met name als het gaat om de verkeersveiligheid in de buurt en de privacy voor omwonenden. Dat bleek maandagavond 10 december bij de bespreking van plan in het Politiek Forum.

Door: Corrie van der Laan

Al eerder lieten omwonenden weten niet blij te zijn met het schetsplan voor een gebouw van deels vier bouwlagen hoog met 21 appartementen. Maandag legden insprekers Arnold Masselink en Francois du Plessis nog eens uit waarom dit plan wat hen betreft van tafel moet. Masselink vroeg vooral aandacht voor het verlies aan licht en zon voor de woningen aan de overkant van de Gallaslaan en het Heelblaadjespad. Daarnaast wees hij op het verlies aan privacy. "Je wilt niet dat iemand vanaf het penthouse tot en met de tweede verdieping bij je naar binnen kan kijken." Hij vroeg de politici de maximale bouw- en goothoogte in het bestemmingsplan beslist niet te verruimen. Du Plessis hamerde op de verwachte problemen voor de veiligheid als straks een flink deel van het pleintje voor De Menswording gebruikt wordt voor parkeerplaatsen. Daardoor wordt de doorgang vanaf het Heelblaadjespad, een zeer druk gebruikt fiets- en voetpad, naar de Gallaslaan erg krap wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Hij werd gesteund door Hans van Dijk van de medezeggenschapsraad van basisschool Elckerlyc , die zorgen uitte over de veiligheid van de vele scholieren die het fietspad gebruiken.

Oud-CDA-raadslid Ria van Diepen brak een lans voor behoud van de maatschappelijke bestemming van De Menswording. Zij wees erop dat in de wijken Voorhof en Binnenhof heel veel ouderen wonen en dat schrikbarend veel Leiderdorpse ouderen eenzaam zijn. Voor hen zou het geweldig zijn als De Menswording een gemeenschapsgebouw wordt, waar ze laagdrempelig terecht kunnen.

Maar er waren niet alleen negatieve geluiden. Buurtbewoner Paul Lucardi liet weten juist positief te staan tegenover de bouw van appartementen. Als zeventiger zou hij er graag een kopen, zodat hij in zijn wijk comfortabel gelijkvloers kan wonen. Waarbij zijn eengezinswoning weer vrij komt voor een gezin.

Duidelijk was maandag dat woningbouw op de Menswordinglocatie er gaat komen. Alleen CDA en CU-SGP voeren nog een achtergrondgevecht. Er zijn initiatieven om De Menswording te blijven gebruiken als maatschappelijk gebouw en die moeten een eerlijke kans krijgen, zo bepleitten Leander Tramper (CU-SGP) en Mirjam van der Stelt (CDA). Wat LPL, D66, VVD GroenLinks en PvdA betreft, is dat een gepasseerd station. Als je de polders groen wilt houden maar wel tegemoet wil komen aan de enorme vraag voor woningen, heb je geen andere keus dan te bouwen op plekken die vrijkomen in de bebouwde kom, vinden zij.

Wel zijn er nog flink wat hordes te nemen. LPL en PvdA vinden het gebouw dat Projectontwikkelaar Pluis nu voor ogen heeft veel te massaal en alle partijen willen dat de problemen rond het parkeren, de verkeersveiligheid en de privacy voor de omwonenden worden opgelost. "Overleg met de buurt, ga terug naar de tekentafel, verras ons en maak woningbouw op deze locatie mogelijk", gaf LPL-fractievoorzitter Hugo Langenberg mee aan Pluis.

Uit de krant