Dominique van Wensveen passeert met een schitterende lob doelvrouw Alissa Visch van Heerenveense Boys en zet RCL op een 2-1 voorsprong. Foto: Gert Jan van Heijningen

Werklust levert RCL opnieuw winst op

Sport

In de eerste helft lieten de RCL vrouwen het initiatief over aan de meiden van Heerenveense Boys. Bij rust keek RCL dan ook terecht tegen een 0-1 achterstand aan. Maar de meiden van Janet Griffioen speelden in het tweede deel wel zelfbewust en vol energie. Wonnen nu wel de individuele duels en creëerden mogelijkheden. Het Leiderdorps vlaggenschip sloeg zelfs in de laatste fase venijnig toe. De achterstand werd weggewerkt om uiteindelijk te zegevieren met 2-1. En dat gaf na een bewogen jaar vertrouwen voor een nieuwe periode.

Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen

De krachtige wind bepaalde zaterdagmiddag 8 december het spelbeeld op Sportpark de Bloemerd. De wedstrijd was matig en de Friezinnen waren in de eerste helft de natuurlijke elementen en RCL de baas. De thuisploeg had moeite met de counters van de ploeg uit Heerenveen en speelde te onnauwkeurig wat resulteerde in onnodig veel balverlies.

In de 17e minuut kwam het eerste gevaar van RCL via een loeiharde vrije trap van Lesley Landweer die de paal trof. Verder bleef het bij wat speldenprikken via schoten van afstand van Dominique van Wensveen, Samanta Stojanovic en Yara Haasnoot. In de 24e minuut kwamen de Friezinnen op voorsprong via Ana Carolina de Jong die keihard uithaalde.

De Racing kreeg gaandeweg wat meer vat op het spel en creëerde kleine mogelijkheden via Madieke Zaad, Jill Sanrodji en Yara Haasnoot.

Vastberaden

In tweede helft had RCL een stuk meer zelfvertrouwen.Duels op het middenveld werden gewonnen en de aanval gezocht. De gastvrouwen gingen op jacht naar de 1-1. Maar de counter van de Friezinnen was levensgevaarlijk. Op onnavolgbare wijze hielden sluitpost Kimberley van Delft en de verdedigsters Ashley Lieverse en Romy Siera RCL in de wedstrijd. Een perfecte vrije trap van Amber Chaudron luidde in de 79e minuut de gelijkmaker in. Snel genomen de naar opkomende Sabine Verheul die hoog in de lucht het leer vol op het hoofd nam en fraai scoorde.

Maar met een gelijk spel was niet genoeg voor de ploeg van coach Janet Griffioen die duidelijk wilde doorpakken. En dat lukte volledig. Vier minuten later speelde Esmée Dekker zich knap vrij en bediende Lesley Landweer. Met een simpel ogende beweging en de pass kwam de bal bij de geheel vrijstaande Dominique van Wensveen die met een prachtige lob de Racing op voorsprong zette en daarmee ook de eindstand bepaalde.

Hoger plan

Na afloop complimenteerde coach Janet Griffioen de groep gretige meiden. Maar was daarnaast ook kritisch. "Uiteraard ben ik blij met de winst maar in de eerste helft kwamen we te kort. De strijdlust kreeg vorm in de tweede helft en dat werd onze beloning als afsluiting van een bewogen jaar. Het collectief staat, alleen voetbaltechnisch dient het op een hoger plan te komen", aldus een enthousiaste Griffioen die daar met de technische staf verder aan gaat werken. De weg omhoog wordt halverwege het seizoen afgesloten op een meer dan verdienstelijke vijfde plek.

Deze week gaat voor de vrouwen van RCL de winterstop in, de competitie krijgt pas een vervolg in februari van het nieuwe jaar.

Ingeklemd tussen Annemiek Popma en Colinda Faber kopt Sabine Verheul van RCL het leer onhoudbaar in de touwen en brengt de stand weer in balans.
Dominique van Wensveen krijgt vrij baan maar haar inzet treft geen doel.
In de eerste helft passeert Samanta Stojanovic Jildou Tuinier van Heerenveense Boys.
Sombere luchten met sfeervol licht in de donkere dagen. Een strijdlustige tweede helft leverde voor de gemotiveerde RCL vrouwen wel de winst op.