V.l.n.r. Nico Soek van Arum, Jacqueline Bouts van Xenia, Mariëtte Keppel van  Xenia en Kees van Pernis van Vox Humana.
V.l.n.r. Nico Soek van Arum, Jacqueline Bouts van Xenia, Mariëtte Keppel van Xenia en Kees van Pernis van Vox Humana. Foto: Johan Kranenburg

Herdenkingsconcert leverde € 2.000 op voor jongerenhospice Xenia

Algemeen

Rond het herdenkingsconcert dat Arum Uitvaartzorg uit Leiderdorp op 11 november organiseerde in de Scheppingskerk, werd geld ingezameld voor jongerenhospice Xenia in Leiden. Vrijdag 7 december kwamen Nico Soek en Mariëtte Keppel van Arum en Kees van Pernis van mannenkoor Vox Humana, dat altijd optreedt tijdens het concert, naar Xenia om een cheque met de opbrengst te overhandigen. Jacqueline Bouts, oprichter en directeur van het jongerenhospice, mocht het prachtige bedrag van 2.000 euro in ontvangst nemen.

Het was op 11 november alweer de zesde keer dat Arum Uitvaartzorg het herdenkingsconcert voor iedereen die dierbare verloren heeft organiseerde, maar de eerste keer dat dit werd gecombineerd met een inzameling voor het goede doel. Het Leidse hospice Xenia, bedoeld voor jongeren en jong volwassenen van 18 tot 35 jaar, was niet toevallig gekozen, vertelde Nico Soek. "Drie jaar geleden hebben we de uitvaart verzorgd van Sander Tichler. Hij overleed op 5 december 2015, pas 22 jaar oud, aan botkanker. Sander was vanaf het begin betrokken bij de oprichting van Xenia was ook ambassadeur van het jongerenhospice." "Wij waren enorm onder de indruk van Sanders geschiedenis en van zijn inzet voor Xenia en wilden het hospice graag steunen", vult Mariëtte Keppel aan. "Bij het concert waren ook de ouders en familie van Sander aanwezig."

Afhankelijk van giften

Jacqueline Bouts was blij met de geldelijke ondersteuning want Xenia is voor het overgrote deel van de exploitatiekosten afhankelijk van giften van bedrijven en particulieren. Het hospice krijgt namelijk maar beperkt subsidie. Veel van de ongeneeslijk zieke jongeren en jongvolwassenen die een tijd in Xenia verblijven, sterven uiteindelijk toch thuis bij hun ouders of gezin. En de regelgeving zit zo in elkaar dat het hospice dan voor hen geen geld krijgt, legde ze uit.

Er is wel hoop dat dit in de toekomst verandert, vertelde Bouts. "Deze maand hebben we overleg met het ministerie over mogelijkheden voor een meer structurele subsidie. Als de financiering beter geregeld is, komen er wellicht nog meer hospices voor jongeren en jongvolwassenen; wij zijn nog altijd de enige in het land en er is duidelijk een grote behoefte aan."

Jongerenhospice Xenia.

Uit de krant