Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het voormalige kerkgebouw van de Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan.
Het voormalige kerkgebouw van de Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan. (Foto: )

Hoe dan ook nieuwbouw op Menswordinglocatie

Projectontwikkelaar Pluis Participatie Groep BV wil hoe dan ook bouwen op de Menswordinglocatie in Leiderdorp. Als woningbouw op de plek van de voormalige kerk aan het Heelblaadjespad 1 onmogelijk is doordat de gemeente niet meewerkt aan een bestemmingsplanwijziging, dan kiest Pluis voor een gebouw dat wèl past in het huidige bestemmingsplan. Bijvoorbeeld een drie verdiepingen hoog praktijkgebouw voor zorgverleners. "Een bouwvergunning kan dan niet geweigerd worden", zegt bestuurder Sven Pieters van Pluis.     

Pieters stuurde op 19 oktober een e-mail naar het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders waarin hij aangaf dat De Menswording per 7 januari onherroepelijk eigendom van Pluis is. De bepaling dat de koop ontbonden kon worden als de projectontwikkelaar geen toestemming zou krijgen op de locatie woningen te bouwen, is geschrapt.  Op deze manier hoopt Pluis een eind te maken aan de publieke discussie over de verkoop van het gebouw, geeft Pieters aan.

In diezelfde mail maakt hij klip en klaar dat de voormalige kerk sowieso gesloopt wordt om plaats te maken voor nieuwbouw. Bij voorkeur wordt dat een gebouw van deels twee, deels drie en deels vier lagen hoog met 21 appartementen en op de begane vloer een buurtkamer van zo'n 80 vierkante meter. Het schetsplan daarvoor ligt klaar.

Maar het kan ook anders. "Als de gemeente niet meewerkt aan onze plannen komt er op de plek van de kerk geen buurthuis en geen woningbouw. Het alternatief is een 3 laagse tandartspraktijk, fysio en dokter passend binnen het bestemmingplan zonder openbaar karakter", zo schreef Pieters in de mail aan B en W. Dat klinkt nogal dreigend, maar zo is het absoluut niet bedoeld, verzekert de bestuurder. "Ik schetste alleen de mogelijkheden in het bestemmingsplan. Al denk ik niemand erbij gebaat is als we op dat alternatief moeten terugvallen."

Hij zegt dat er zeker nog overleg komt met de omwonenden. "Je kan geen bouwplan maken zonder participatietraject. Eigenlijk hadden we dat al eerder willen doen. De normale volgorde is dat je eerst in overleg met de ambtenaren een plan opstelt, vervolgens in gesprek gaat met de buurt en daarna pas het plan aan de gemeenteraad voorlegt. In dit geval kon dat niet omdat aan het eind van de vorige collegeperiode wethouder Wassenaar heeft beloofd de raad vanaf het allereerste begin bij de ontwikkeling van het bouwplan te betrekken."   

Meer berichten