Het voormalige kerkgebouw van De Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan.
Het voormalige kerkgebouw van De Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan.

Openbare informatieavond over plan voor locatie De Menswording

Algemeen

Maandagavond 26 november komt ontwikkelaar Pluis Participatie Groep BV naar het Leiderdorpse gemeentehuis om een toelichting te geven op het plan voor de bouw van een appartementencomplex aan het Heelblaadjespad 1, de plek waar nu het voormalige kerkgebouw De Menswording staat.

De avond begint om 20.30 uur en toegankelijk voor alle belangstellenden. De avond is alleen informatief, er vindt dus geen debat plaats en er worden geen besluiten genomen. De discussie komt wanneer het plan behandeld wordt in het Politiek Forum van maandagavond 10 december, waarbij ook bewoners kunnen inspreken.

Ontwikkelaar Pluis heeft een schetsplan ingediend voor een gebouw van deels twee, deels drie en deels vier bouwlagen hoog met 21 koop-appartementen en op de begane vloer een bijeenkomstruimte die de functie van buurthuis kan krijgen. Daarvoor moet wel het bestemmingsplan gewijzigd worden; de locatie heeft nu nog de bestemming 'maatschappelijk' en dat moet 'wonen' worden. Het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders staat in principe positief tegenover het plan.

De CDA-fractie in de gemeenteraad denkt daar heel anders over. CDA-wethouder Jeff Gardeniers was ook de enige binnen het college die geen voorstander was van het plan, zo meldt de fractie. Het CDA wil dat de locatie de bestemming 'maatschappelijk' houdt en dat initiatieven om het bestaande pand te behouden en bijvoorbeeld om te vormen tot buurthuis een kans krijgen. "Een keuze tot verandering van bestemmingsplan, is een keuze om een projectontwikkelaar geld te laten verdienen aan woningen. Weliswaar heeft de projectontwikkelaar ook een (kleine) maatschappelijke ruimte op de begane grond ingetekend, maar wij betwijfelen of dit wel kansrijk is: een kerk voor een bescheiden koopsom is iets anders dan dure meters om te huren", aldus het CDA.

Uit de krant