Janine de Vries van Incluzio Leiderdorp geeft uitleg over het werk van de nieuwe welzijnsorganisatie.
Janine de Vries van Incluzio Leiderdorp geeft uitleg over het werk van de nieuwe welzijnsorganisatie. Foto: Corrie van der Laan

'Speerpunt is dat welzijnswerk toegankelijker wordt'

Zorg & Welzijn

Ruim dertig oudere bewoners van het Oude Dorp waren donderdagochtend 15 november naar 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan gekomen om kennis te maken met Incluzio, het bedrijf dat per 1 januari 2019 een groot deel van het welzijnswerk in Leiderdorp gaat uitvoeren.

De komst van Incluzio betekent dat organisaties als Pluspunt (ouderenwerk), het Sociaal Cultureel werk (jongerenwerk), Schuldhulpmaatjes en Vluchtelingenwerk Leiderdorp verdwijnen. Janine de Vries, projectleider en aanspreekpunt van Incluzio Leiderdorp, zei heel goed te begrijpen dat dit bij veel Leiderdorpers gevoelig ligt. "Er zijn mensen die zeggen: 'Die organisaties hebben heel lang heel goed werk gedaan. En nu nemen jullie het over'. Zij vinden dat vervelend en dat snap ik. Maar we zijn er niet omdat die organisaties het niet goed deden. Aan ons is de taak om meer samenhang in het welzijnswerk te brengen. Voor mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben, is het nu soms lastig om de juiste weg te vinden. Speerpunt voor ons is dat het welzijnswerk toegankelijker wordt."

Incluzio heeft een team van zo'n 25 personen in de startblokken staan, waarvan een aantal mensen overkomt van de welzijnsorganisaties die straks ophouden te bestaan. Het team omvat sociaal werkers, een mantelzorgcoach, een budgetcoach, een vluchtelingencoach en een buurtcoach. Die laatste functie is nieuw in Leiderdorp, aldus De Vries. De buurtcoach gaat bewoners die buurtinitiatieven willen opstarten helpen bij zaken als het leggen van verbindingen en het aanvragen van financiering.

Bij de huidige welzijnsorganisaties zijn heel veel vrijwilligers actief. "Wij gaan met hen in gesprek om te zien hoe we de activiteiten die zij nu begeleiden kunnen voortzetten", gaf De vries aan. Er komt ook een speciale vrijwilligersmakelaar die zorgt dat alle praktische zaken rond het vrijwilligerswerk goed geregeld zijn.

Gezien de leeftijd van de bezoekers van 't Buurthuis deze ochtend was het niet verwonderlijk dat er vragen kwamen over het aanvragen van huishoudelijke hulp en woningaanpassingen. Daarvoor moet je inderdaad straks bij Incluzio zijn, zei De Vries. "U krijgt dan een gesprek met een medewerker die samen met u zoekt naar een passende oplossing. Wij geven vervolgens een advies aan de gemeente, dat in 90 procent van de gevallen opgevolgd wordt."

Oorspronkelijk was het idee dat Incluzio kantoren zou krijgen in De Sterrentuin, dat zou worden omgevormd tot sociaal maatschappelijk centrum. Maar omdat de verbouwplannen even in de wacht zijn gezet, zal Incluzio voorlopig op verschillende plekken te vinden zijn. De Sterrentuin is daar een van maar er is ook de locatie van het Jeugd- en Gezinsteam aan de Karolusgulden en een deel van de huidige ruimte van Pluspunt aan de Splinterlaan. Best lastig, die versnippering, vond één van de bezoeksters die er meteen een tip voor De Vries aan koppelde: "Leg hier een stapel kaartjes neer met naam en telefoonnummer van het eerste aanspreekpunt van Incluzio zodat we weten hoe we u kunnen bereiken."

Een tweede kennismakingsbijeenkomst met de Leiderdorpse bevolking is gepland op woensdag 21 november 12.30 tot 15.00 uur in winkelcentrum Winkelhof. Via de videozuil kunnen voorbijgangers met suggesties voor de dienstverlening of met vragen komen.


Uit de krant