Hoe wek je 5700 terajoule aan zonne- en windenergie op in de regio Holland Rijnland?
Hoe wek je 5700 terajoule aan zonne- en windenergie op in de regio Holland Rijnland? Foto: Corrie van der Laan

Nadenken over plekken voor duurzame energieopwekking

Algemeen

Stel, je wilt 238 terajoule  - dat is 238.000.000.000.000 joule - aan zonne- en windenergie opwekken in Leiderdorp, de hoeveelheid die de gemeente naar verwachting in 2050 nodig heeft. Waar moeten de zonnepanelen en windmolens die daarvoor nodig zijn dan komen?

Door: Corrie van der Laan

Dat was de puzzel waarover zo'n vijfentwintig Leiderdorpers, voor het overgrote deel lokale politici en energieambassadeurs, zich woensdagavond 14 november bogen in het atrium van het gemeentehuis.  Zij speelden het 'Serious game Ruimte en Energie':  op een kaart van Leiderdorp plaatsten ze gele en rode plastic rondjes die stonden voor kleine en grote windmolens en blauwe rechthoekjes die zonnepanelen vertegenwoordigden. Het kostte heel wat discussie en hoofdbrekens, maar uiteindelijk lukte het. Wel werd al snel helder dat je er zonder windmolens niet komt. 

Er werd gewerkt in drie groepen. Na Leiderdorp kwam de Leidse regio aan de beurt, daarna de hele regio Holland Rijnland waarin voor 5700 terajoule aan duurzame energieopwekkers weggezet moest worden.

De avond was niet zomaar voor de lol. In 2050 wil de gemeente Leiderdorp volledig CO2 neutraal zijn en voor 2025 is het de ambitie om de CO2 uitstoot met 30 procent te verminderen ten opzichte van 2013. Om die doelen te bereiken, zal gebruik gemaakt moeten worden van nieuwe, duurzame vormen van energie. Maar duurzame energieopwekking heeft ruimte nodig, en die is schaars. Om helder te krijgen welke keuzes je hierin kunt maken, is het 'Serious game Ruimte en Energie' ontwikkeld.

Het spel met de landkaarten en de fiches wordt niet alleen in Leiderdorp gespeeld, maar ook in andere gemeenten in Holland Rijnland – natuurlijk ieder met de kaart van hun eigen gemeente. Het idee is om alle resultaten te bundelen met de bedoeling dat er een 'potentiekaart' voor de hele regio uitrolt, die aangeeft wat de meest kansrijke plekken zijn voor zonnepanelen en windmolens. Die kaart moet volgend jaar klaar zijn en zal gebruikt worden bij de regionale energiestrategie die momenteel ontwikkeld wordt in Holland Rijnland.

Puzzelen met windmolens en zonnepanelen op de kaart van Leiderdorp.

Uit de krant