Ontwikkelaar komt met plan voor 21 appartementen op plek De Menswording | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Schetsimpressie van het beoogde appartementengebouw op de Menswordinglocatie.
Schetsimpressie van het beoogde appartementengebouw op de Menswordinglocatie. (Bron: Van Manen architecten)
bouwplannen

Ontwikkelaar komt met plan voor 21 appartementen op plek De Menswording

Een gebouw van deels twee, deels drie en deels vier bouwlagen hoog met 21 koop-appartementen en op de begane vloer een ontmoetingsruimte. Dat wil de Amsterdamse ontwikkelaar Pluis Participatie Groep BV bouwen op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan in Leiderdorp, waar nu het voormalige kerkgebouw De Menswording staat. Het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders staat in principe positief tegenover het plan maar wil eerst de mening van de gemeenteraad weten. B en W vragen de raad het plan te bespreken in het Politiek Forum van 10 december.

Een jaar geleden werd bekend dat De Menswording door de eigenaar, de parochie HH Petrus en Paulus, in principe verkocht was aan een projectontwikkelaar die het gebouw wil slopen om op de locatie appartementen te bouwen. Dat zorgde voor veel onrust en verontwaardiging onder voormalige parochianen, die de bouw van De Menswording zo'n 45 jaar geleden met acties en inzamelingen hebben helpen financieren. Zij willen dat het gebouw behouden blijft en een maatschappelijke functie houdt.

In januari dit jaar liet het toenmalige college nog weten niet van plan te zijn mee te werken aan de wijziging van de maatschappelijke functie van de locatie. Ook al omdat er toen nog geen bouwaanvraag lag. Dat is nu dus veranderd omdat ontwikkelaar Pluis Pluis een stedenbouwkundige schets voor de Menswordinglocatie heeft ingediend.

Het beoogde appartementengebouw volgt de driehoekig afgeronde vorm van het terrein. Op de begane grond zijn vier appartementen en een bijeenkomstruimte die de functie van buurthuis kan krijgen. De eerste verdieping telt negen appartementen, de tweede verdieping zeven. Op de derde verdieping komt een penthouse. De appartementen variëren in grootte van zo'n 50 tot 130 vierkante meter. Zes van de appartementen vallen sociale koopsector. Het gebouw krijgt groene sedumdaken.        

Het college verbindt een aantal voorwaarden aan de medewerking van de gemeente. Zo moet de ontwikkelaar de kosten betalen van het wijzigen van het bestemmingsplan; de locatie heeft nu nog de bestemming 'maatschappelijk' en dat moet 'wonen' worden. Vooraf moet de ontwikkelaar een inloopbijeenkomst met de omwonende beleggen. Ook moet hij een strook snippergroen langs het water kopen van de gemeente en zorgen voor voldoende parkeermogelijkheden op het projectterrein.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>