Opsteller Tanneke Schoonheim (midden) en voorzitter Emil Broesterhuizen van de Volksuniversiteit Leiderdorp nemen het dictee door met burgemeester Laila Driessen.
Opsteller Tanneke Schoonheim (midden) en voorzitter Emil Broesterhuizen van de Volksuniversiteit Leiderdorp nemen het dictee door met burgemeester Laila Driessen. Foto: Corrie van der Laan

Fouten maken mag bij 7e Groot Leiderdorps Dictee

Algemeen

Vijfentwintig, dertig, veertig of nog meer fouten in het Groot Leiderdorps Dictee? Dat is helemaal niet erg, zegt voorzitter Emil Broesterhuizen van de Volkuniversiteit Leiderdorp die het evenement op donderdagavond 22 november alweer voor de zevende keer organiseert. "Dit dictee is echt 'voor de leuk'."

Door: Corrie van der Laan

Neerlandica Tanneke Schoonheim, sinds 2015 jaar de vaste opsteller van het Groot Leiderdorps Dictee vult aan: "Je moet maar zo denken: je leert er ook nog wat van. Juist als je fouten maakt en je krijgt dan uitgelegd hoe het wèl moet, blijft dat hangen." Schoonheim ziet het altijd als een kunst om een dictee te maken dat in eerste instantie helemaal niet moeilijk lijkt. Met gewone woorden die iedereen kent, maar die geniepige valkuilen blijken te bevatten als het gaat om de juiste spelling. Als voorzitter van de Commissie Spelling bij Nederlandse Taalunie, die verantwoordelijk is voor het Groene Boekje, is haar dat wel toevertrouwd.

Net als de afgelopen drie jaar maakt ze ook nu weer een Leiderdorps verhaaltje van het dictee. "Het thema bedenken is altijd het lastigste", vertelt ze. Vorig jaar ging het over geschiedenis, in het Olympische jaar 2016 over sport en in 2015 over eten en drinken. Wat het dit keer gaat worden, houdt ze nog even onder de pet. Wel wil ze kwijt dat ze erg haar best heeft gedaan ervoor te zorgen dat eigenlijk onmogelijk is het dictee foutloos maken. "Dat is voor mij de uitdaging."

Schrijfkramp zullen de deelnemers aan het dictee niet krijgen. Schoonheim heeft ook ditmaal gekozen voor een invuldictee waarbij alleen een aantal kernwoorden – juist die natuurlijk waarop je nat gaat - opgeschreven hoeven te worden. Als extra hindernis zit een aantal fouten in de voorgedrukte tekst verstopt, die onderstreept moeten worden. Een gemiste fout is een strafpunt.

Zoals gebruikelijke vindt het dictee plaats in de raadszaal van het Leiderdorpse gemeentehuis en leest burgemeester Laila Driessen de tekst voor.

Iedereen kan meedoen maar vooraf aanmelden is noodzakelijk. Stuur daarvoor uiterlijk dinsdag 20 november om 16.00 uur een aanmeldingsmailtje naar info@volksuniversiteitleiderdorp.nl.

Wie zich wil voorbereiden op het dictee, moet simpelweg even de algemene spellingsregels goed doornemen. Die regels zijn overigens sinds 1995 niet meer veranderd. In de laatste editie van het Groene Boekje, uit 2015, zijn alleen een hoop nieuwe woorden toegevoegd, als selfie en weigerambtenaar.

Een tip: andere jaren leefde Schoonheim zich uit met woorden die juist wel of juist niet aan elkaar geschreven moeten worden of een verbindingsstreepje nodig hebben.

Uit de krant