Spanjaardsbrug weggetakeld voor renovatie | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De val wordt opgetild.
De val wordt opgetild. (Foto: J.P. Kranenburg)
Projecten

Spanjaardsbrug weggetakeld voor renovatie

Het was een spectaculair gezicht. Maandagmiddag 5 november rond 3 uur werd de val (het stuk met het wegdek) van de Spanjaardsbrug opgehesen en op z'n kant klemvast tussen stevige staanders op een schip geplaatst.

De 85 jaar oude val, of brugklap, wordt naar Sliedrecht gevaren voor een uitgebreide renovatie. De balans, het bovendeel van de brug waaraan het contragewicht zit, wordt morgen uitgehesen en wordt ook gerenoveerd.

De voorbereidingen voor de operatie startten halverwege vorige week al. Een eindje ten noorden van de brug, nabij de Leiderdorpse Spanjaardslaan en de Leidse Bootstraat, werd toen alles in gereedheid gebracht voor de plaatsing van een tijdelijke pontonbrug voor het fietsers en voetgangers. Zaterdag is de brug geplaatst, zodat in ieder geval het langzaam verkeer tussen Leiderdorp en Leiden hier de Zijl kan oversteken. Auto's moeten de komende zes weken omrijden via de Zijlbrug.

Ook boten zullen wat overlast ervaren. De pontonbrug kan wel open, maar dat gebeurt niet vaker dan eenmaal in de twee uur.

De planning is dat de gerestaureerde brugdelen in het weekend van 15 en 16 december weer teruggeplaatst worden.

Volgend jaar wordt een nieuwe technische ruimte naast het brugwachtershuisje gebouwd.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>