Heelblaadjes terug op Heelblaadjespad | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Klaar om te zaaien. Geheel links staat Aad Rijntalder.
Klaar om te zaaien. Geheel links staat Aad Rijntalder. (Foto: PR)

Heelblaadjes terug op Heelblaadjespad

De bewoners van het Heelblaadjespad in de Leiderdorpse wijk Voorhof hopen op een extra fleurig 2019. Zaterdag 27 oktober heeft een aantal van hen het bosplantsoen rondom het pad ingezaaid met een speciaal zadenmengsel dat onder meer heelblaadjes bevat.

Het Heelblaadjespad is, zoals alle straten in de Voorhof, vernoemd naar een inheemse plant. Begin jaren 70 van de vorige eeuw heeft Wim Kanbier, toenmalig beheerder van de Leiderdorpse heemtuin, heelblaadjes gekweekt en geplant aan het pad. Twee weken later waren de plantjes verdwenen, weggeschoffeld door ijverige tuinmannen van de gemeente.

Maar komend jaar groeit er, met een beetje geluk, weer heelblaadjes. En dat niet alleen. In het zadenmengel zit ook onder meer bosvergeet-mij-nietje, akkerkool, bosandoorn, boerenwormkruid, valse salie, heggendoorzaad, teunisbloem, wilde marjolein en kleine ruit. Een deel van de zaden, waaronder het heelblaadjeszaad, is afkomstig uit de heemtuin en is daar afgelopen zomer verzameld met speciale toestemming en met advies van Wim Kanbier en zijn oud-college Aad Rijntalder. Rijntalder was zaterdag zelf naar het Heelblaadjespad gekomen om de bewoners instructies te geven voor het zaaien.

Met het inzaaien van de kruiden wordt gewerkt aan het vergroten van de biodiversiteit waarbij de inheemse soorten centraal staan. En door beter beheer zullen de heelblaadjesplantjes dit keer niet weggeschoffeld worden!

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>