Zoeterwoudse familie van Leeuwen beste zelfkazer in Leidse regio | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Lidia van Leeuwen van kaasboerderij De Vierhuizen met alle bekers en de prijswinnende kaas.
Lidia van Leeuwen van kaasboerderij De Vierhuizen met alle bekers en de prijswinnende kaas.

Zoeterwoudse familie van Leeuwen beste zelfkazer in Leidse regio

Familie van Leeuwen van biologische kaasboerderij De Vierhuizen uit Zoeterwoude is uitgeroepen tot de beste zelfkazer uit de Leidse regio. Dat gebeurde  donderdag 25 oktober tijdens de jaarlijkse Rondom Leiden kaaskeuring in Zoeterwoude.

De familie van Leeuwen behaalde de hoogste score in de categorieën belegen en oude kaas. De wisselbeker werd uitgereikt door Ton de Gans, wethouder in Zoeterwoude.

Kaasboerderij Kwakernaak uit Oud Ade – op de grens van Leiderdorp - behaalde de hoogste score in beide categorieën voor BoerenLeidse kaas met Sleutels. De Annahoeve uit Sassenheim won de categorie specialiteiten met 97 punten, de hoogste score van de dag. Kaasmakerij Mooren uit Hoogmade werd winnaar in de categorie jonge kaas. In de categorie kleine kaasjes eindigden Leon van der Geest en Wilma van Santen, ook uit Oud Ade, bovenaan.

In alle soorten en maten

26 kaasmakende boeren uit de regio brachten 74 boerenkazen naar de keuring. Er waren ambachtelijk gemaakte kazen in alle soorten en maten - Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot jumbokazen van 60 kg. De kaaskeuring onderscheidt daarom verschillende categorieën. Acht officiële keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.

SlowFood-presidium

Aanvullend vond ook de keuring plaats van het Slowfood-presidium Boeren Leyden Traditioneel. De makers van de traditionele BoerenLeidse met Sleutels, de brokkelige 30+ komijnenkaas met de rode korst, selecteren hun beste kazen voor dit premium label.

Ambachtelijke producenten koesteren
Chefkok Joris Bijdendijk was een van de juryleden voor de Boeren Leyden Traditioneel. In zijn restaurant RIJKS in Amsterdam (1 Michelinster) serveert hij 'De heilige drie-eenheid van Leidse kaas', een gerecht van BoerenLeidse kaas, Leidse boter en karnemelk. Bijdendijk maakt zich sterk voor het culinair erfgoed uit ons land. Hij vindt dat we de kleine ambachtelijke producenten in Nederland moeten koesteren, vooral om diversiteit te behouden: "Straks hebben we nog maar één soort kip en smaken alle kazen hetzelfde. Dan wordt de wereld een eenheidsworst."


Boerenkaasmaken immaterieel erfgoed

Rondom Leiden wordt al eeuwenlang boerenkaas gemaakt. Vroeger door honderden boeren, nu nog slechts door enkele tientallen. Het ambacht van boerenkaasmaken is vorig jaar officieel uitgeroepen tot Nederlands immaterieel cultureel erfgoed. Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt van niet-gepasteuriseerde rauwe melk.

Kwaliteitsborging en levende tradities

Door het organiseren van een onafhankelijke kaaskeuring houden de kaasmakende boeren rondom Leiden hun kwaliteit hoog. Voor de boeren is het bovendien een mooie gelegenheid om zich met elkaar te meten, kennis en ervaring uit te wisselen en aandacht te vragen voor hun levende traditie en ambachtelijke werkwijze.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>