Leiderdorpers geven gul voor Voedselbank | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Ook wethouder Angelique Beekhuizen (LPL) deed zaterdag inkopen voor de Voedselbank.
Ook wethouder Angelique Beekhuizen (LPL) deed zaterdag inkopen voor de Voedselbank. (Foto: Johan Kranenburg)

Leiderdorpers geven gul voor Voedselbank

De Voedselbank Leiden e.o. hield op zaterdagmiddag 20 oktober een inzameling bij Albert Heijn in winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp. De aanleiding was dat dit jaar van 15 tot 21 oktober voor het eerst in Nederland de Week van de Voedselbanken werd gehouden. In die week valt 17 oktober, de dag die in 1995 door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tot de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede.

Door: Gerrit Nieuwenhuis

De klanten van Albert Heijn gaven bijzonder gul. Bij het binnenkomen kregen ze een boodschappenlijstje, waarop de houdbare producten stonden die de Voedselbank wekelijks uitdeelt. AH had vlak bij de koffieautomaat een standje ingericht waar de producten van het boodschappenlijstje stonden uitgestald. Achter de kassa's konden ze worden afgegeven. het boodschappenlijstje stonden uitgestald. Achter de kassa's konden ze worden afgegeven. Het resultaat was dat er door de chauffeurs van de Voedselbank zo'n 45 kratten naar de Willem Barentszstraat gebracht konden worden, terwijl er ook nog eens € 45,- in contanten werd gegeven. Dankzij deze bijdragen kan de Voedselbank weer een poosje voort.

Hoewel armoedebestrijding een overheidstaak is, vallen er veel mensen door allerlei oorzaken tussen wal en schip. In Nederland leeft daardoor meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De Voedselbank helpt mensen die in een (tijdelijke) financiële noodsituatie verkeren, mensen die door de bomen het bos niet meer zien, door ze te voorzien van een voedselpakket. Zodat een deel van hun zorgen, namelijk het kopen van eten, tijdelijk wordt weggenomen.

Het afgelopen jaar deden in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude zo'n 650 huishoudens voor korte of langere tijd een beroep op de steun van de Leidse voedselbank. Dat waren onder meer ZZP-ers, MKB-ers, langdurig zieken, mensen in echtscheiding, mensen met (hypotheek)schulden, mensen die in afwachting van een uitkering waren, hoog- en laagopgeleide mensen, gezinnen en alleenstaanden. Mensen die dat misschien nooit verwacht hadden, maar zoals de Voedselbank dat zelf zegt "het kan ook u overkomen".

Een voedselpakket bij voedselbank Leiden bevat zo'n 25 producten en is toereikend voor 3 à 4 dagen. Het pakket bestaat uit houdbare producten zoals koffie, thee, olie, pasta,rijst, zoetwaren, en verse producten zoals brood, groente,fruit en vlees/vis. Daarnaast worden er 2 x per maand persoonlijke verzorgingsproducten zoals tandpasta, shampoo, wasmiddel, luiers verstrekt.

De producten die worden uitgedeeld worden meerdere dagen in de week opgehaald bij bedrijven in de regio. Verder worden er regelmatig inzamelingen gehouden door bijvoorbeeld kerken, scholen, studentenverenigingen of door de Voedselbank zelf bij lokale supermarkten.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>