Tienduizenden euro's extra onderhoudskosten fietspaden door droogte | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Als gevolg van de aanhoudende droogte kamt het fietspad langs de Engelendaal met losliggende tegels.
Als gevolg van de aanhoudende droogte kamt het fietspad langs de Engelendaal met losliggende tegels. (Foto: Johan Kranenburg)

Tienduizenden euro's extra onderhoudskosten fietspaden door droogte

Alleen al voor de fietspaden langs de Engelendaal heeft de gemeente afgelopen zomer 30.000 euro extra aan onderhoudskosten moeten aftikken. Dat meldde wethouder Jeff Gardeniers (CDA) onlangs aan de gemeenteraad.

Door: Corrie van der Laan

De hoge kosten zijn het gevolg van de aanhoudende extreme droogte waardoor de tegels steeds los komen te liggen. Niet alleen vanwege de de door de droogte inklinkende bodem maar ook doordat de boomwortels op zoek naar water steeds verder reiken en de grond omhoog duwen. "Ik ben benieuwd wat de totale schadepost voor Leiderdorp wordt", zei Gardeniers, die ook aangaf dat de gemeente goed moet nadenken over hoe je het beste kunt omgaan met dit soort effecten van de klimaatsverandering.

De onderhoudskosten kwamen aan de orde naar aanleiding van vragen van fractievoorzitters Olaf McDaniel (PvdA) en Jeroen Hendriks (D66). Zij wilden weten wanneer de fietspaden langs de Engelendaal, het stukje Persant Snoepweg achter het benzinestation en de Van der Valk Boumanweg worden aangepakt. Volgens de twee fractievoorzitter zijn deze paden in zo'n slechte staat dat vervanging noodzakelijk is, en dat kan wat hen betreft niet snel genoeg gebeuren.

Gardeniers legde uit dat de fietspaden langs de Engelendaal even in de wacht zijn gezet in verband met de komst van de warmterotonde van het Warmtebedrijf Rotterdam. Momenteel wordt gewerkt aan pijpleidingen die heet water vanuit de Rotterdamse haven naar Langegracht in Leiden vervoeren. Het traject loopt door Leiderdorp, waar de leidingen straks onder het fietspad aan de westkant van de Engelendaal komen te liggen.

Het idee van McDaniel en Hendriks om in afwachting van de warmterotonde alvast betonplaten te leggen die gemakkelijk weer opgetild kunnen worden als de leidingen eronder moeten, vond de wethouder niet handig. Niet alleen omdat het de kwaliteit van het fietspad niet te goede komt als je de platen weer oplicht maar ook omdat het "een heel fors bedrag" scheelt; het Warmtebedrijf heeft namelijk aangeboden om met de aanleg van leidingen meteen het fietspad in orde te maken.

De suggestie van Hendriks om dan in ieder geval vast het fietspad aan de oostkant van de Engelendaal aan te pakken, viel in betere aarde. Gardeniers beloofde in januari te komen met een voorstel. Wellicht komen hier ook de Easypath betonplaten die afgelopen zomer bij de Persant Snoepweg zijn gebruikt (zie foto hieronder). Duurder in aanschaf maar goedkoper in onderhoud, aldus de wethouder.

Het laatste stukje Persant Snoepweg, achter het benzinestation, zit al in de planning. Het fietspad lang de Van der Valk Boumanweg wordt voorlopig alleen goed in de gaten gehouden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>