Calvin van Stenus (rechts) op het hoogste podium.
Calvin van Stenus (rechts) op het hoogste podium. Foto: PR

Junior Master Cup U17 voor Calvin van Stenus

Sport

Van dinsdag 9 tot en met zondag 14 oktober vond in Almere het grootste badmintonevenement van Nederland plaats: het Yonex Dutch Open. Traditioneel worden er tijdens het Dutch Open altijd een aantal side events gehouden. Een van deze side events is de Junior Master Cup. Leiderdorper Calvin van Stenus pakte hier de hoofdprijs in de U17.

De Junior Master Cup is de apotheose van het Junior Master (JM) seizoen waarbij er zowel bij de meisjes als bij de jongens per leeftijdscategorie alleen één wedstrijd wordt gespeeld tussen de nummer 1 van de JM-ranglijst en de winnaar van de JM-finale. Doordat de nummer 1 van de JM-ranglijst door een blessure verhinderd was om te spelen, werd Spotvogel Calvin van Stenus uitgenodigd door Badminton Nederland om diens plaats in te nemen bij de jongens in de categorie U17.

De hele sfeer en organisatie bij de jeugdwedstrijden waren zoals van het hoofdtoernooi zelf: de banen, de scheidsrechters, de camera's en de live streaming via You Tube. Het was even wennen voor Calvin die in de eerste set niet alleen zichtbaar veel moeite met de baan had maar ook scherpte en focus leek te missen. Daar maakte zijn tegenstander dankbaar gebruik van en Calvin werd met de veelzeggende setstand 14-21 verslagen. De 2e set leek aanvankelijk niet veel beter te gaan toen zijn tegenstander hem vrij simpel op een 1-4 achterstand zette. Maar plotseling kwam de 16-jarige Spotvogel een beetje beter in het spel. Langzaam maar zeker wist hij in te lopen. De wedstrijd werd voor het publiek ook meteen veel leuker om naar te kijken: er werden een mooie en lange rally's gespeeld en doordat de spelers om beurten aan de leiding gingen, kwam de spanning terug. De stand ging tot het einde van de set gelijk op totdat Calvin de set wist te winnen met 21-19. In de 3e set had Calvin zijn focus en vorm nagenoeg helemaal hervonden en versloeg hij zijn tegenstander genadeloos met 21-12. Daarmee verdiende hij niet alleen een mooie cheque maar mocht hij ook de enorme wisselbeker mee naar huis nemen.