Logo leiderdorpsweekblad.nl

Verkeerde bomen op de verkeerde plek

Twee van de gedoemde metasequoia's. | Foto: C. v.d. Laan
Twee van de gedoemde metasequoia's. | Foto: C. v.d. Laan (Foto: Corrie van der Laan)

De metasequoia's aan de Klompenmaker en de Wagenmaker in Leiderdorp, moeten daar weg. De 25 jaar oude bomen hebben oppervlakkige wortels die breed uitwaaieren en de straatstenen omhoog duwen. Kwestie van de verkeerde boom op de verkeerde plek, concludeerde de Leiderdorpse politiek maandagavond 8 oktober.

Door: Corrie van der Laan

Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om zeven van de tweeëntwintig metasequoia's naar andere plekken in de gemeente te verplaatsen, werd in het Politiek Forum van de gemeenteraad unaniem naar de prullenbak verwezen. Daar zou een prijskaartje van 60.000 euro aan zitten en dat vonden alle fracties veel te gortig. "We kunnen trots zijn op onze groene gemeente, maar we moeten er niet failliet aan gaan", zo verwoordde LPL- raadslid Eric Filemon het.

Natuurlijk is het niet leuk om mooie grote bomen om te hakken maar in dit geval is er geen andere optie, was het algemene gevoelen. De metasequoia's zijn een kwart eeuw geleden een heel onhandige keuze geweest. Doordat ze een oppervlakkig en breed wortelstelsel hebben, vernielen ze niet alleen de straat maar beschadigen ook kabels in de grond en zelfs gevels van enkele huizen. Ook de vele naalden die elk jaar uitvallen zorgen voor overlast. PvdA fractievoorzitter Olaf McDaniel was er helder over: "We kunnen maar één ding doen, kappen die bomen en nieuwe planten."

Wat burgerraadslid Jurriaan Duijn van D66 betreft, mogen er toch nog een paar van de metasequoia's blijven. "Er staan er drie in een plantsoen, het lijkt me dat die geen probleem opleveren."

Meer berichten