Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een impressie van de bouwplannen voor het Amaliaplein.
Een impressie van de bouwplannen voor het Amaliaplein. (Foto: )

Bouw Lidl kan halverwege 2019 starten

De bouw van de Lidl supermarkt op het Amaliaplein kan halverwege volgend jaar starten, verwacht wethouder Willem Joosten (VVD).

Door: Corrie van der Laan

De gemeenteraad moet dan wel volgende week maandag instemmen met het nieuwe bestemmingplan 'Amaliaplein en detailhandel Oude Dorp'. Wat geen probleem zal zijn: tijdens de bespreking van het plan afgelopen maandag waren alle fracties positief. Al maken ze zich wel zorgen over de verkeersafwikkeling en balen ze van de wurggreep van de provincie Zuid-Holland, die de gemeente dwingt de nodige vierkante meters detailhandel voor de Lidl elders in het dorp, lees op de Oranjegalerij, te schrappen.

De Leiderdorpse politiek is unaniem blij met het ontwerp voor de supermarkt plus 21 sociale huurwoningen op het Amaliaplein, naast zwembad De Does. Maar er zit wel een keerzijde aan de medaille. Om toestemming van de provincie te krijgen voor de Lidl, moeten er vierkante meters detailhandel op de Oranjegalerij verdwijnen. Zittende ondernemers worden niet gedwongen te vertrekken maar staat er een pand meer dan een jaar leeg, dan vervalt de detailhandelsbestemming. Omschakelen naar een ander soort winkel mag ook niet, met andere woorden, de bakker mag niet vervangen worden door een slager.

Aan de andere kant is het onder het nieuwe bestemmingsplan wel mogelijk winkelruimtes om te bouwen naar woningen. Ook de vestiging van lichte horeca is toegestaan. Op de Oranjegalerij zorgen de komst van de Lidl en de nieuwe regels voor aardig wat commotie (zie ook het artikel 'Mini Market 't Oude Dorp sluit de deuren' op pagina 3).

Ook is nog niet duidelijk hoe straks het verkeer rond het Amaliaplein afgewikkeld moet worden. Eind dit jaar komen onderzoeksresultaten beschikbaar die hier meer helderheid over moeten geven.

Meer berichten