Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het pand van Ibo's Mini Market 't Oude Dorp staat sinds 1 oktober leeg.
Het pand van Ibo's Mini Market 't Oude Dorp staat sinds 1 oktober leeg. (Foto: Johan Kranenburg)

Buurtsuper Oranjegalerij gesloten wegens gebrek aan toekomstperspectief

En weer zit het oude deel van Leiderdorp zonder buurtsuper. Per 1 oktober sloot Ibo's Mini Market 't Oude Dorp op de Oranjegalerij de deuren. Eind november opent op deze plek een snackbar.

Uitbater Ibo Olekli zag geen toekomst meer voor zijn winkel, vertelt Richard Schonk, de eigenaar van het pand. Wat alles te maken heeft met de plannen voor een Lidl supermarkt op het Amaliaplein. "De gemeente is nu bezig met een bestemmingsplanwijziging die de start van de bouw mogelijk moet maken. Olekli stond op het punt zijn huurcontract te verlengen, maar wilde dat onder deze omstandigheden niet doen. Als huurbaas moet je dan coulant zijn."

Olekli zat pas twee jaar aan de Oranjegalerij. Hij nam de minimarkt op de hoek van het buurtwinkelcentrum op 1 september 2016 over van de vorige eigenaar, Gündüz Namdar. Die startte eind september 2013 met de zaak. De omwonenden waren er blij mee, want sinds de sluiting van de Troefmarkt, in april 2013, moesten ze voor de dagelijkse boodschappen of naar winkelcentrum Santhorst of naar de Winkelhof. Wat voor de vele oudere bewoners van de Oranjewijk best ver is.

Die situatie is nu weer terug want een nieuwe buurtsuper komt er niet op de Oranjegalerij. Volgens het bestemmingsplan dat nu in de maak is, mag dat ook niet; Leiderdorp zit aan z'n maximale aantal vierkante meters detailhandel en moet om ruimte te krijgen voor de Lidl op andere plekken in het Oude Dorp de bestemming 'detailhandel' schrappen. 'Lichte horeca' mag straks wel en dat komt er dan ook in het nu leegstaande pand, vertelt Schonk. "Eind november opent hier een snackbar, daar is een tijdelijke vergunning voor. "

Maandag 8 oktober wordt het nieuwe 'bestemmingsplan Amaliaplein en detailhandel Oude Dorp' besproken in het Politiek Forum, een week later, op 15 oktober, neemt de gemeenteraad er een besluit over.

Meer berichten