Logo leiderdorpsweekblad.nl
Watercipressen aan de Klompenmaker.
Watercipressen aan de Klompenmaker. (Foto: Corrie van der Laan )

Vraagtekens bij plan voor kappen 15 bomen in Buitenhof

Het Leiderdorpse college van B en W wil 22 watercipressen (of Metasequoia's) verwijderen uit de Wagenmaker en de Klompenmaker.  De hoge, 25 jaar geleden geplante bomen zouden teveel overlast geven, vooral omdat hun wortels de straatstenen omhoog drukken. Het plan is om zeven van de bomen te verplaatsen en de overige vijftien om te hakken. Edwin Brussee van de Bomenstichting en CDA raadslid Medea Hempen vragen zich af waarom slechts zeven bomen een tweede kans krijgen.

Volgens een in 2015 uitgevoerd Verplantbaarheidsonderzoek van BSI Bomenservice is het mogelijk alle 22 bomen te herplanten. Brussee vermoedt dat de keuze om slechts zeven van de bomen een nieuwe plek te geven, gemaakt is vanwege de kosten. Herplanten kan alleen als de bomen daar twee jaar van tevoren goed op worden voorbereid en op de nieuwe plek nog drie jaar extra zorg krijgen. Het prijskaartje aan de verhuizing van zeven bomen is rond de 50.000 euro.

Hempen vraagt het college ook of er in de twee straten straks wel nieuwe bomen komen. In het plan dat de gemeenteraad voorgelegd heeft gekregen, staat dat de plekken van bomen straks dichtgestraat worden. In het onderzoek van BSI Bomenservice werd vermeld dat herinrichting van de straat aanleiding is om de bomen te verwijderen. Hempen wil dan ook weten wat nu de echte reden is om over te gaan tot verplaatsen en kappen van de bomen. En of er ook gekeken is naar mogelijkheden om de overlast door de bomen op te lossen zonder ze te verwijderen.

De bomenkwestie komt aan de orde in de vergadering van het politiek forum op maandagavond 8 oktober.

Meer berichten