Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een schilderij van J.C. Roelandse.
Een schilderij van J.C. Roelandse. (Foto: Johan Kranenburg)

Schilderijen JC Roelandse in Leiderdorps Museum

In het Leiderdorps Museum is momenteel een collectie schilderijen van J.C. Roelandse (1888-1978) te zien.

Deze in Leiden geboren kunstschilder heeft het grootste deel van zijn leven in Leiderdorp gewoond. Zijn werk weerspiegelt zijn woonomgeving, het Groene Hart uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Hij schilderde in olieverf en aquarelleerde, maar maakte ook etsen en tekeningen. Portretten, stillevens en religieuze voorstellingen behoren eveneens tot zijn oeuvre.

Roelandse was een impressionist, beïnvloed door de Haagse School. Kenmerkend zijn de Hollandse luchten met hun vele grijstinten en typerende lichtval. Hij schilderde het liefst buiten en maakte dit werk soms in zijn atelier verder af. Zijn stijl wordt ook wel aangeduid als de Leidse School.

Vanaf de jaren '20 begint hij erkenning te oogsten. Dit blijkt onder andere uit toekenning van de Koninklijke subsidie voor jeugdige kunstschilders voor 2 jaar. Ook krijgt hij een schilderskist uit het fonds Frans van Mieris.

Roelandse werkte veel in opdracht en heeft vaak zijn kunst als ruil- of betaalmiddel aangewend. Zijn werk belandde hierdoor in veel huizen in en rondom Leiden en Leiderdorp.

Het Leiderdorps Museum bevindt zich in gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. De openingstijden zijn woensdag van 14.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur en zondag van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Groepsbezoeken en presentaties kunnen op afspraak verzorgd worden. Zie ook www.leiderdorpsmuseum.nl.

Meer berichten