Wethouder Willem Joosten spreekt de eerste groep van ruim 150 bewoners toe. Links staat Maya van der Steenhoven van het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland.
Wethouder Willem Joosten spreekt de eerste groep van ruim 150 bewoners toe. Links staat Maya van der Steenhoven van het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland. Foto: Johan Kranenburg

Oranjewijkbewoners laten zich informeren over mogelijkheden hun wijk gasvrij te maken

Algemeen

Ruim driehonderd bewoners van de Oranjewijk en het westelijke deel van het Doeskwartier kwamen zaterdag 29 september, verdeeld over twee sessies, naar het gemeentehuis om zich te laten bijpraten over de mogelijkheden om hun wijk aardgasvrij te maken.

De riolering in dit deel van Leiderdorp moet binnen enkele jaren worden vervangen en dat biedt mogelijkheden om meteen belangrijke stappen te nemen naar een aardgasvrije wijk. Er zouden dan namelijk meteen leidingen gelegd kunnen worden om de woningen aan te sluiten op de Warmterotonde, een pijplijn die water dat kokend heet gemaakt is met industriële restwarmte vanuit het Rotterdamse havengebied naar Leiden vervoert.

Het zou een start zijn richting een geheel aardgasvrije gemeente. Dat doel moet Leiderdorp, net als alle andere gemeenten in Nederland, sowieso in 2050 hebben bereikt.    

Wethouder Willem Joosten (VVD) benadrukte dat het om een open gesprek ging. "Het is geen geplaveide weg, er liggen nog heel veel opties open." De bedoeling van de bijeenkomst was om zoveel mogelijk informatie te geven en vragen te beantwoorden.

Maya van der Steenhoven, directeur  van het Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland en  initiator van de Van Gas Los Campagne legde nog maar eens uit dat de overstap naar duurzame energie noodzakelijk is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, zoals afgesproken is in het Akkoord van Parijs. Waarbij ze aantekende dat de energietransitie "een waanzinnige opgave", is. "Dit gaat tot in de haarvaten van de samenleving en u gaat het ook merken."

Een immens belangrijke eerste stap is om het energieverbruik te verminderen, hield ze haar publiek voor. Isoleren is daarbij het toverwoord. Raoul Santibanez van het Duurzaam Bouwloket beaamde dat. In de Oranjewijk, met veel huizen die gebouwd zijn in de jaren 50 en 60, heeft zo'n 60 procent van de woningen nog een energielabel E of F, vertelde hij. Isolatie van dak, muren, vloer en ramen kan hier een groot van verschil maken. Doe het dan wel goed, gaf Santibanez mee. "Als je de vloer isoleert, ga dan voor een dikkere laag isolatiemateriaal. Dat kost misschien 200 euro extra voor een oppervlakte van 50 vierkante meter, maar geeft een veel beter resultaat."

Meer hierover in het Leiderdorps Weekblad van woensdag 3 oktober

Raoul Santibanez, senior adviseur van het Duurzaam Bouwloket, beantwoordt vragen van bewoners van de Oranjewijk en het Doeskwartier.

Uit de krant