Logo leiderdorpsweekblad.nl
Vertegenwoordigers van de gemeente, Rijnhart Wonen, aannemer Meerburg en architectenbureau ONIX staan klaar om de symbolische eerste paal te slaan.
Vertegenwoordigers van de gemeente, Rijnhart Wonen, aannemer Meerburg en architectenbureau ONIX staan klaar om de symbolische eerste paal te slaan. (Foto: Johan Kranenburg)

Symbolische eerste paal voor Brittenstein

Met het slaan van een symbolische eerste paal is vandaag, donderdag 27 september, het startsein gegeven voor de nieuwbouw van Brittenstein. Het echte heien start naar verwachting volgende week.

Eigenaar Rijnhart Wonen heeft in 2013 het verouderde seniorencomplex dat hier stond laten slopen. Toen is ook het ontwerpproces begonnen met een prijsvraag onder verschillende architectenbureaus. ONIX is daar als het winnende bureau uit de bus gekomen. In de zomer van 2015 is het raadsbesluit genomen dat op deze locatie 56 woningen gebouwd mogen worden in twee gebouwen.

De bouw zal circa 15 maanden in beslag nemen.  De lokale aannemer Meerburg is voor de zomer al gestart met het vlak maken van het terrein en is momenteel bezig met het voorbereiden van de bouwplaatsinrichting.

Brittenstein wordt een duurzaam, energiezuinig en gasvrij gebouw. Het wordt aangesloten op de Warmterotonde zodat de appartementen verwarmd worden met restwarmte uit de Rotterdamse haven. Op de daken van de twee gebouwen komen meer dan 170 zonnepanelen.

De verwachting is dat eind 2019 het eerste gebouw met 23 woningen wordt opgeleverd,  en begin 2020 het andere gebouw met nog eens 33 woningen. Alle woningen vallen in de sociale huursector. Op het projectterrein komen 68 parkeerplaatsen die openbaar toegankelijk zijn.

Een aantal omwonenden, verenigd in Klankbordgroep Brittenstein, is bepaald niet blij met het plan. Ondanks rigoureuze aanpassingen aan het oorspronkelijke bouwplan – dat veel massaler was – vinden ze het nog altijd veel te groot en zijn ze van mening dat er teveel groen moet wijken. Ook vrezen ze geluids- en verkeersoverlast. Ook nu de bouw daadwerkelijk gaat starten, hebben ze hun verzet nog niet opgegeven; in november dient een bodemprocedure bij het hooggerechtshof.  

Meer berichten