Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wethouder Gardeniers opent de speelplaats, samen met enkele buurtkindren. Naast Gardeniers applaudisseert voorzitter Frank Versteegen van Op Dreef.
Wethouder Gardeniers opent de speelplaats, samen met enkele buurtkindren. Naast Gardeniers applaudisseert voorzitter Frank Versteegen van Op Dreef. (Foto: J.P. Kranenburg)

Samen spelen en tuinieren bij Op Dreef

De Leiderdorpse buurtvereniging Op Dreef greep Burendag aan om de vernieuwde speelplaats tussen de Reviusdreef en Luykendreef officieel te openen. Wethouder Jeff Gardeniers (Openbare Ruimte) onthulde zaterdag 22 september samen met enkele jonge buurtbewoners het naambord van de buurtvereniging.

De verrommelde speelplaats heeft een ware metamorfose ondergaan. Waar een kaal stuk plein lag, worden nu groenten en kruiden gekweekt in moestuinbakken. Het speeltuingedeelte is voorzien van een nieuwe laag houtsnippers en de verwilderde zijkant is veranderd in een kleine boomgaard. Dat allemaal door de inzet van de in januari dit jaar opgerichte buurtvereniging Op Dreef die de speelplek begin februari officieel geadopteerd heeft.

De inrichting is nog niet af, vertelde voorzitter Frank Versteegen. "Er komt nog een vierde moestuinbak bij en het oude speelhuisje wordt vervangen door een mooi houten exemplaar." Daarnaast zijn er nog een aantal wensen, zoals een tafeltennistafel en een schuurtje voor het tuingereedschap, maar daar moet nog financiering voor gevonden worden.

De buurtvereniging staat open voor bewoners van de woningen aan de Luyckendreef, een deel van de Reviusdreef en een deel van de Vossiuslaan. "Eigenlijk alle huizen die je vanaf de speelplaats kan zien", licht Versteegen toe. "In totaal zijn het 48 huishoudens, die allemaal lid zijn."

De buurt, die een mooie mix heeft van jong tot hoog bejaard, was al aardig hecht en dat is na de adoptie van de speelplaats alleen maar versterkt. Zo heeft een team van dertig bewoners afgelopen voorjaar de grote moestuinbakken bebouwd en ingezaaid. Wat al een prima oogst heeft opgeleverd. "We hebben er de hele zomer met z'n allen van gegeten, niet normaal hoeveel eraf kwam", zegt Versteegen enthousiast.

Burendag werd de zaterdag hele dag gevierd op de speelplaats van Op Dreef. 's Ochtends was er een koffietafel speciaal voor de senioren in de buurt. Zij konden zo meteen de noeste werkers in de gaten houden die een boombank in elkaar zetten rond de appelboom midden tussen de moestuinbakken. Versteegen: "Het was een beetje te nat om nu te doen, maar op de bank komen nog alle namen van de kinderen in de buurt te staan, dat zijn er momenteel een stuk of dertig. En als er eentje bij komt, voegen we die toe."

's Middags was een receptie met de officiële opening gevolgd door een buurtbarbecue. Die dankzij de grote partytenten ondanks de regen gewoon kon doorgaan.


Meer berichten