Spuiten met de brandslang was razend populair.
Spuiten met de brandslang was razend populair. Foto: Johan Kranenburg

Kijkje achter de schermen bij de brandweer

Algemeen

Het werk van de brandweer spreekt tot de verbeelding. Geen wonder dat zoveel mensen van de gelegenheid gebruik maken als de kans krijgen een kijkje achter de schermen te nemen. Zaterdag 15 september kon dat weer in Leiderdorp, tijdens de tweejaarlijkse open dag van de brandweer in de kazerne aan de Simon Smitweg.

Het was razend druk met minstens duizend bezoekers waaronder veel kinderen. Vooral de spuitspelletjes met de brandweerslangen waren populair maar er was ook heel veel interesse voor de opstelling 'brandveilig leven', waarbij bezoekers probeerden in een nagebouwde huiskamer zoveel mogelijk potentieel brandgevaarlijke situaties te identificeren. Grote hit was de einddemonstratie, waarbij een auto-ongeluk in scene was gezet en de brandweermannen slachtoffers uit voertuigen moesten bevrijden.

Al jaren wordt gesproken over het sluiten van de Leiderdorpse kazerne maar ploegchef Arno Sormani heeft er alle vertrouwen in dat de Leiderdorpse vrijwillige brandweer ook in 2020 weer een open dag kan organiseren aan de Simon Smitweg. "Het ziet ernaar uit dat we zeker tot 2021 hier blijven zitten. Mocht het zo zijn dat de volgende open dag de laatste is, dan pakken we het dan extra groot aan", zo belooft hij alvast.

Ondertussen kan de Leiderdorpse brandweer nog altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. "Geïnteresseerden kunnen gewoon een keer langskomen op de oefenavonden op dinsdag", nodigt Sormani uit.  

Een auto wordt opengeknipt om een 'slachtoffer' te bevrijden.
De open dag werd geopend door burgemeester Laila Driessen.
Puur feest: zitten in een echte reddingsboot.
Demonstratie van het groot materieel.

Uit de krant