Samen afval rapen op World Cleanup Day | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Als het aan Marieke van Leeuwen ligt, wordt er zaterdag 15 september een hoop zwerfafval opgeruimd in Leiderdorp.
Als het aan Marieke van Leeuwen ligt, wordt er zaterdag 15 september een hoop zwerfafval opgeruimd in Leiderdorp. (Foto: Johan Kranenburg)

Samen afval rapen op World Cleanup Day

Zondag 16 september zal Leiderdorp er plotseling een stuk netter uitzien. De dag daarvoor, op Wolrd Cleanup Day, organiseert Marieke van Leeuwen een opruimactie. Samen met hopelijk heel veel mede-Leiderdorpers gaat ze dan de strijd aan met het zwerfafval in de openbare ruimte.

Wie mee wil helpen, kan zaterdagochtend 15 september om half elf verzamelen op het plein van basisschool De Regenboog aan de Marjoleintuin 58. Daarvandaan heeft Marieke een aantal routes van twee tot drie kilometer uitgezet, die uitwaaieren over het dorp. "Zo bestrijk je best een groot oppervlakte." Dankzij medewerking van de gemeente heeft ze afvalknijpers beschikbaar en via Supporter van Schoon hesjes en handschoenen zowel voor kinderen als volwassenen. De kinderen krijgen achteraf een mooi diploma en natuurlijk zicht op de berg met afval die ze hebben opgeruimd!

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om elders in Leiderdorp in de eigen straat of wijk een half uurtje afval van de straat en uit perken te rapen. Iedereen die dat doet maakt kans op een prijs. Marieke: "Van de gemeente krijg ik kortingsvouchers voor regentonnen en afvalgrijpers en van Albert Heijn Winkelhof mag ik leuke producten weggeven om het ecologisch verantwoordelijker leven makkelijker te maken. Die prijzen ga ik zondag om 13.30 uur verloten in de Houtkamp, tijdens de activiteiten voor de Dag van het Park."

Wie mee wil dingen moet het resultaat van zijn opruimwerk voor 16 september 10.00 uur op Facebook of Instagram zetten, met #worldcleanupday en tag Fairhups in het bericht. Of je stuurt een foto naar info@fairhups.nl. De winnaars kunnen hun prijs meteen ophalen bij de stand van de energieambassadeurs in de Houtkamp. Lever dan gelijk jouw zak met zwerfafval in en je krijgt er een nieuwe afvalzak voor terug.
Wie er zondag niet bij kan zijn, kan de uitslag van de verloting zien op de website fairhups.nl, via Facebook en Instagram.

BLOG

Dat Marieke de opruimactie organiseert, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ze is sinds begin dit jaar volop bezig met duurzaamheid en milieu. Met haar gezin probeert ze zo veel mogelijk ecologisch verantwoord te leven. "Eigenlijk wilden mijn man en ik al veel eerder de stap maken naar een meer duurzame levensstijl, maar met twee kleine kinderen van 3 en 4 jaar leek het ons zo lastig", vertelt ze. "Daarnaast was er het gevoel van 'het maakt toch geen verschil wat ik doe'. Maar als niemand een stap zet, gebeurt er zeker niks."

Nu ze elke dag bij zichzelf begint, voelt ze zich zeker een wereldverbeteraar en ontdekt steeds meer wat ze kan doen. In haar blogs op de website www.fairhups.nl doet Marieke verslag van de ontdekkingen die ze tegenkomt onderweg naar een duurzamer leven. "Zo hoop ik ook anderen te motiveren en inspireren."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>