Directeur Matthijs Verhaar van Profile International overhandigt het certificaat aan wethouder Willem Joosten (geheel rechts). | Foto: J.P. Kranenburg
Directeur Matthijs Verhaar van Profile International overhandigt het certificaat aan wethouder Willem Joosten (geheel rechts). | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Pluim voor duurzaam bandenbeleid

Algemeen

De gemeente Leiderdorp ontving vorige week vrijdag het certificaat 'Duurzaam op de Weg' van Profile Tyrecenter Truck Europe. Leiderdorp is de eerste gemeente in Nederland die voldoet aan de hoge eisen voor duurzaam bandenbeleid met het wagenpark. Dat resulteert in minder brandstofverbruik, CO2-uitstoot en kosten.

Wethouder duurzaamheid Willem Joosten (VVD) van de gemeente Leiderdorp kreeg het certificaat uit handen van algemeen directeur Matthijs Verhaar van Profile International. Joosten: "Wij vinden het belangrijk om ons wagenpark op een duurzame manier goed op orde te houden. Door regelmatig onderhoud van de banden scheelt dit op lange termijn veel kosten en onnodig CO2-uitstoot. In onze duurzaamheidsagenda is mobiliteit een belangrijk thema voor Leiderdorp. Zo zijn er dertien oplaadlocaties voor elektrische auto's gerealiseerd en worden dienstauto's aan het eind van hun levensduur vervangen door elektrische voertuigen."

CO2-reductie

De gemeente Leiderdorp heeft voor het wagenpark Profile Leiden, Nooteboom als centraal aanspreekpunt. Het wagenpark van Leiderdorp wordt viermaal per jaar ter plekke gecontroleerd. De gegevens worden vervolgens verwerkt in het digitale systeem Fleetcheck. Tussentijds wordt het materieel regelmatig gecheckt op uitlijning, bandenspanning, balancering en op onregelmatigheden in het bandenprofiel. Deze aanpak resulteert in een CO2-reductie van 26.800 kilogram per jaar.

De besparende producten en diensten vormen de basis voor het certificaat 'Duurzaam op de Weg'. Voor Leiderdorp worden vernieuwingsbanden van Bandag gebruikt die leiden tot minder grondstoffengebruik en de emissie van CO2 verlaagt. Het produceren van een vrachtwagenband kost 220 kilogram CO2, terwijl het vernieuwen van een band maar voor slechts 39 kilogram CO2-uitstoot zorgt. Een reductie van de CO2-emissie van maar liefst 181 kilogram.

Jarno Oskam, adviseur bedrijfswagenbanden bij Profile Nooteboom: "Leiderdorp is een mooi voorbeeld voor andere gemeenten in ons land."

Uit de krant