Debby Halvemaan in actie.
Debby Halvemaan in actie. Foto: Frans van Herwijnen

Velocitas komt nog wat tekort bij debuut in Overgangsklasse

Algemeen

Het groenblauwe tenue mocht zaterdag 8 september eindelijk de kast weer uit. In mei vierde Velocitas 1 nog groot feest vanwege de unieke prestatie die ze hadden neergezet: kampioen én voor het eerst in de geschiedenis promotie naar de Overgangsklasse. Nu, ruim drie maanden later, is het zover. De grote uitdaging gaat van start voor de Leiderdorpse korfbalploeg.

Afgezien van wat door de zon getinte gezichten, is het net of ze niet zijn weggeweest. Fit en fanatiek staan ze in het veld. Lichtelijk gespannen wel, want de Overgangsklasse is niet niks. Als kersverse debutant het opnemen tegen al meer ervaren clubs. Dat weerhield Velocitas er echter niet van om positief te blijven. De eerste wedstrijd moest namelijk gespeeld worden tegen Meervogels/Fisica 1, 'het cluppie' van coach Leo van den Bos. Hun trucjes en tactieken zijn voor Leo dus niet onbekend.

Velocitas begon goed aan de wedstrijd. Beide teams waren gewaagd aan elkaar. Op aanvallend gebied -de bal viel door beide korven- maar ook verdedigend. Het scoreboard gaf na twaalf minuten dan ook terecht een gelijke stand van 3-3 aan. Nu kreeg Velocitas echter wat meer moeite met scoren, met een achterstand als gevolg. Het schortte niet aan strakke verdediging, maar toch lukte het Meervogels om hier doorheen te breken. Met een stand van 4-6 werd de rust ingeluid.

In de tweede helft besloot Velocitas dat er verandering moest komen in de stand. Waar de bal aan het eind van de eerste helft niet veel zin leek te hebben de korf in te gaan, gebeurde dat nu wel. Na zeven minuten had Velocitas het voor elkaar de stand terug te brengen tot een gelijkspel, 8-8.

Meervogels was het hier niet mee eens en besloot te laten zien wat ze werkelijk in huis hebben. Nu bleek pas echt dat het niveau van Meervogels - een van de sterkere in de poule - niet helemaal te evenaren was voor de Leiderdorpers. Slim spel en mooie passes leidden tot een achterstand voor Velocitas. Doordat ook Velocitas veel kansen had en hier en daar nog een doelpunt wist te maken, bleef de schade zeer beperkt. De wedstrijd werd verloren met 12-18.