Leerlingen Elckerlyc blazen bellen voor verkeersveiligheid | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Allemaal bellen blazen om aandacht te vragen voor de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'. Rechts naast het spandoek staat wethouder Willem Joosten.
Allemaal bellen blazen om aandacht te vragen voor de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'. Rechts naast het spandoek staat wethouder Willem Joosten. (Foto: Johan Kranenburg)

Leerlingen Elckerlyc blazen bellen voor verkeersveiligheid

Op een signaal van verkeerswethouder Willem Joosten bliezen ruim 250 kinderen van de Leiderdorpse basisschool Elckerlyck woensdag 29 augustus rond het middaguur een indrukwekkende wolk zeepbellen de lucht in. Zo vroegen ze aandacht voor de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'.

Door: Corrie van der Laan

Die campagne is bedoeld om automobilisten erop te wijzen dat er met de start van het nieuwe schooljaar weer heel veel kinderen en jongeren op de weg zijn, waardoor het belangrijk is extra alert te zijn. Voorafgaand aan het bellenblaasmoment vertelde wethouder Joosten de kinderen dat in de eerste weken na de zomervakantie het aantal ongelukken waarbij jonge weggebruiker betrokken zijn, tweemaal zo hoog is als normaal. "Kinderen moeten weer wennen aan het naar school lopen of fietsen en zijn niet altijd even voorzichtig. En ook automobilisten zijn niet meer gewend aan alle schoolgaande kinderen. Daarom moeten ze juist nu goed opletten", zo legde hij uit.

Dat opletten is bij Elckerlyc wellicht nog wel belangrijker dan bij de meeste scholen, zegt directeur Lesley de Quartel. Hier zijn twee scholen gevestigd onder één dak: Elckerlyc Montessori School en Elckerlyc International School. Allebei trekken ze leerlingen uit de hele Leidse regio en zelfs van ver daarbuiten. "Bij ons komen niet zoveel kinderen op de fiets. Heel veel worden gebracht met de auto, met taxi's, minibusjes en zelfs een grote toerbus." Het schoolgebouw ligt aan de Klimopzoom, een straat die niet is ingericht op druk verkeer, midden in een gewone woonwijk. En dat zorgt voor de nodige uitdagingen, aldus De Quartel. "Het probleem is niet dat de kinderen onvoorzichtig zijn, het zit hem veel meer in ouders en taxichauffeurs die onhandig parkeren of te hard rijden."

De situatie is wel een stuk verbeterd sinds vorig jaar verkeersdrempels zijn aangelegd en kleurige totempalen automobilisten erop wijzen dat ze een schoolzone naderen. Maar de extra aandacht voor kwetsbare verkeersdeelenmers die wordt gegenereerd door de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' is zeker geen overbodig luxe, vindt De Quartel. "Kindveiligheid is iets waar we met z'n allen voor moeten zorgen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>