Trots op vergroend schoolplein | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Burgemeester Laila Driessen en lerares Adinda Dernison openen het vergroende plein door een linkt in de beukenboog door te knippen. Net achter hen staan Stefan (links) en Danny, twee van de leerlingen die meegewerkt hebben aan het plan.
Burgemeester Laila Driessen en lerares Adinda Dernison openen het vergroende plein door een linkt in de beukenboog door te knippen. Net achter hen staan Stefan (links) en Danny, twee van de leerlingen die meegewerkt hebben aan het plan. (Foto: Johan Kranenburg)

Trots op vergroend schoolplein

Met een plan om het plein bij de entree van hun school te vergroenen, won een groep MAVO-leerlingen van het P.C. Hooft College in Leiderdorp eind vorig jaar de eerste prijs in de gemeentelijke ontwerpwedstrijd 'Van saai grijs naar avontuurlijk groen'. De prijs hield in dat ze hun plan met professionele hulp verder mochten uitwerken en dat het ook daadwerkelijk uitgevoerd zou worden. Het project werd net voor de zomervakantie afgerond en maandagmiddag 27 augustus kwam het hele college van burgemeester en wethouders naar de school op de hoek van de Touwbaan en de Rietschans voor de officiële opening van het plein, dat een ware metamorfose heeft ondergaan.

De gemeente had de prijsvraag uitgeschreven in het kader van Operatie Steenbreek. Iedereen werd uitgenodigd plannen in te dienen om overbodige verharding in Leiderdorp te 'ontstenen'. Lerares Adinda Dernison van het P.C. Hooftcollege - onderdeel van de Dr. Leo Kanner Onderwijsgroep - greep de gelegenheid aan om met een groep leerlingen een bloemrijk ontwerp te maken voor het wat verwaarloosde plein aan de Rietschanszijde van de school. Vormgever Fanni Tesselhof van Groene Spil vertaalde dat afgelopen voorjaar in nauwe samenspraak met de leerlingen naar een praktisch uitvoerbare en financieel haalbare versie. En begin juli zorgde hoveniersbedrijf Van den Berg ervoor dat het papieren plan werkelijkheid werd, waarbij de leerlingen ook de handen uit de mouwen staken.

Maandag waren er alleen maar tevreden gezichten. De leerlingen zijn razend trots op het resultaat. "Dit is zoals wij het hebben bedacht", zegt Stefan uit de vierde klas. Rond de bomen die er al stonden zijn ruime perken met bloeiende planten gekomen. De ingang van de school is geaccentueerd door een toegangspoort van beuken. Links daarvan ligt een groene kom met daarin enkele bankjes. Als bonus kreeg de school bovendien een bijvriendelijke boom cadeau van Nederland Zoemt.

Alleen steekt de rest van de buitenruimte van de school nu wel wat povertjes af bij het vergroende deel. Maar dat komt helemaal goed, verzekerde locatiedirecteur Ben Kottenhagen. "Wat mij betreft is dit pas het begin van een stuk schoolverbetering, waar we de komende jaren hard mee bezig zullen zijn."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>