Sandra van Iperen droomt van een waterwoning.
Sandra van Iperen droomt van een waterwoning. Foto: Corrie van der Laan

'Waterwoningen kunnen een aanwinst zijn voor Leiderdorp'

Algemeen

Sandra van Iperen heeft een droom: een huis op het water in Leiderdorp, de gemeente waar ze al haar hele leven woont. Ze heeft het niet gelaten bij dromen alleen. Ze heeft een plan gemaakt voor een waterwoningenproject dat zou kunnen komen aan de noordoostkant van de Doeshaven, tegen de dijk die de haven scheidt van de Vadedoplas.

Door: Corrie van der Laan

"Het zou een aanwinst zijn voor Leiderdorp", zegt ze enthousiast. "Je kan daar acht tot tien waterwoningen kwijt. Dat is toch mooi in een gemeente die altijd op zoek is naar ruimte voor woningbouw. Bovendien zou het heel mooi aansluiten op de wijk 't Heerlijk Recht."

Van Iperen heeft wat met water. "Mijn grootouders hadden vroeger een recreatiewoonboot op de Kaag waar ik vaak was. Ook heb ik altijd gezeild. Met werk en gezin is het wat op de achtergrond geraakt, maar de droom ooit op het water te wonen, is altijd gebleven. En dan in Leiderdorp, want ik wil hier niet weg."

Voor alle duidelijkheid: een waterwoning is niet hetzelfde als een woonboot. Het is in feite een gewoon huis dat in een speciale bak wordt geplaatst en daardoor blijft drijven. Wat Van Iperen voor ogen heeft, zijn villa's in het hogere segment. "Je zou er een eenheid in moeten brengen en ze moeten natuurlijk passen in de omgeving. Als je in het land kijkt, zijn er al aardig wat voorbeelden, bijvoorbeeld in Medenblik, Meerstad (Groningen) en Deventer

Nu gaapt er wel een brede kloof tussen plan en praktijk. "Er zitten heel wat haken en ogen aan", geeft Van Iperen ruiterlijk toe. "Voor dit soort woningen geldt een andere regelgeving en ik heb nog niet helder wat er precies mag en kan. En als je kiest voor de locatie aan de rand van de haven, heb je bijvoorbeeld een geluidsscherm langs de A4 nodig. Als alternatief kan je overigens denken aan de Dwarswatering aan de kant van de Bloemerd, ter hoogte van sporthal De Bloemerd."

Ze weet zeker dat er in Leiderdorp voldoende mensen zijn die belangstelling hebben voor een waterwoning. "Ik heb al heel wat enthousiaste reacties gehad op mijn plan, je zou er zo tien kunnen verkopen. En zelf sta ik dan vanzelfsprekend vooraan."

Ze heeft haar ideeën enige tijd geleden al gedeeld met toenmalig VVD-wethouder Kees Wassenaar. "Zijn eerste reactie was enthousiast. Hij zou het doorgeven aan zijn opvolger die er waarschijnlijk nog niet mee bezig is geweest door de verkiezingen en de vakantieperiode. Maar ik zou graag met de nieuwe wethouder om de tafel willen zitten om het plan samen eens beter te bekijken."

Een voorbeeld van waterwoningen in Medemblik. (Bron: Funda)

Uit de krant