Wethouder Jeff Gardeniers neemt een eerste hap stenen weg uit een parkeerplaats van het ovaal.
Wethouder Jeff Gardeniers neemt een eerste hap stenen weg uit een parkeerplaats van het ovaal. Foto: Johan Kranenburg

Noordelijk deel Leyhof gaat 40 centimeter omhoog

Algemeen

"We gaan hier ruim twee jaar toch wel wat rommel maken." Wethouder Jeff Gardeniers (CDA) van openbare werken wond er maandagochtend 20 augustus geen doekjes om. De megaklus om het noordelijke deel van de Leiderdorpse wijk Leyhof op te hogen, gaat zeker overlast geven voor de bewoners. De wethouder gaf maandag het startsein door met een shovel een hap stenen van een parkeerplaats in het zogeheten ovaal, aan het eind van de Dijkwacht, te verwijderen.

Het werk is hard nodig. Op sommige plekken zijn de straten meer dan veertig centimeter verzakt zodat bewoners een flinke opstap moeten maken naar hun voordeur. Het de bedoeling de straathoogte weer terug te brengen naar het niveau van rond de eeuwwisseling, toen dit jongste deel van de wijk werd gebouwd. Daarvoor is in totaal 15.000 kuub zand (zes olympische zwembaden vol) nodig, plus nog eens 3.500 kuub teelaarde voor de plantsoenen en perken, vertelt Rob van der Meer, omgevingsmanager van aannemingsbedrijf Van der Meer uit Benthuizen, dat de klus gaat klaren.

Voor veel van de bewoners van de straten die worden aangepakt, betekent het dat ze hun tuin ook zullen moeten ophogen. Zand en teelaarde levert de gemeente gratis, ter compensatie, maar dat moet wel vooraf aangevraagd worden (kijk voor meer informatie op www.leiderdorp.nl/leyhof).

De werkzaamheden zijn verdeeld in vijf fasen en worden naar verwachting in augustus 2020 afgerond. De aannemer heeft een directiekeet geplaatst ter hoogte van de kruising Schildwacht-Dijkwacht en houdt hier elke woensdag van 13.00 tot 14.00 uur inloopspreekuur voor bewoners. "Maar wie vragen heeft, hoeft daar echt niet niet op te wachten", zegt Rob van de Meer. "Bel me via 06-16195682 of mail naar leyhof@vdmbv.com".

Lees meer over het project in het Leiderdorps Weekblad van woensdag 22 augustus.  

Wethouder Jeff Gardeniers en aannemer Rob van der Meer.
De gele markering op het peilstokje geeft aan waar straks de bovenkant van de stoep komt.
De megaklus om het noordelijke deel van de Leyhof op te hogen, startte maandag in het ovaal, aan het eind van de Dijkwacht.

Uit de krant