Laatste keer Middenafstand bij Triathlon Leiderdorp | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Deelnemers aan de Middenafstand in 2017. | Archieffoto: J.P. Kranenburg
Deelnemers aan de Middenafstand in 2017. | Archieffoto: J.P. Kranenburg (Foto: Johan Kranenburg)
Sport

Laatste keer Middenafstand bij Triathlon Leiderdorp

De 26ste editie van de Triathlon Leiderdorp, op zondag 12 augustus, wordt er één zonder toeters en bellen. "We hebben dit jaar alleen de drie afstanden die altijd de basis vormen: de Middenafstand, de Sprint en de Olympische afstand. Verder geen poespas", zegt Jeroen Fakkeldij van de organiserende Triathlon Commissie van De Zijl Zwemsport. Het is dit jaar wel de laatste keer dat de Middenafstand op het programma staat. Want in 2019 gaat het Leiderdorpse sportevenement stevig op de schop.

"Dan willen we, net als vorig jaar, een landelijke competitiewedstrijd hiernaartoe halen. Ook gaan we meer triatleten toelaten tot de Sprintafstand en de Olympische afstand, die dan ieder twee starmomenten krijgen. En in de middag zijn we van plan activiteiten voor de jeugd toe te voegen", kijkt Fakkeldij vooruit. Om dat allemaal mogelijk te maken, moet wel de Middenafstand, de langste van de drie, sneuvelen. "De Middenafstand duurt van 's ochtends half negen tot ver in de middag en zet eigenlijk het hele programma op slot. Bovendien merken we de laatste jaren dat de belangstelling voor deze afstand afneemt", verklaart Fakkeldij.

2.500 meter zwemmen, 87,6 kilometer fietsen en 20 kilometer hardlopen tijdens de Triathlon Leiderdorp kan dit jaar dus voor de allerlaatste keer. Met als gevolg dat het aantal inschrijvingen veel hoger is dan in de afgelopen jaren. "Meestal bleven we steken op rond de honderd deelnemers, nu zitten we op honderdvijftig."

Ook de Sprint – 750 meter zwemmen, 23 km fietsen en 5 kilometer hardlopen – en de Olympische afstand – 1.500 meter zwemmen, 40,7 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen- zijn helemaal volgeboekt. Maar dat is ieder jaar zo. "We moeten altijd heel veel mensen teleurstellen, vandaar dat we graag naar twee startmomenten voor deze afstanden willen zodat er dubbel zoveel triatleten mee kunnen doen."

De start-, wissel- en finishlocatie voor alle drie de afstanden van de Triathlon Leiderdorp is aan de Zijldijk, ter hoogte van woonboulevard De Baanderij. Het startschot voor de Middenafstand wordt al gelost om 8.30 uur, de Sprint start om 9.30 uur en de Olympische afstand om 10.30 uur.

Zwemmen zonder wetsuit

Voor zwemonderdeel wordt een parcours uitgezet in de rivier de Zijl. Ondanks het warme weer van de afgelopen weken is het water hier nog van goede kwaliteit, weet Fakkeldij. "Vorige week is het getest en was het blauwalgvrij. Voor de wedstrijd gebeurt dat nog een keer maar ik verwacht daar geen problemen." Wel is de watertemperatuur zo hoog dat de deelnemers aan de Sprint en aan de Olympische afstand geen wetsuit mogen dragen. En het ziet ernaar uit dat ook de Middenafstanders hun isolerende pak thuis moeten laten. "Bij de laatste meting kwamen we op 24,3 °C en boven de 24,6 °C zijn wetsuits ook voor deze afstand verboden." Wat het best spannend maakt. "Veel triatleten zwemmen liever met wetsuit, vanwege het drijfvermogen. Daardoor lig je vlakker in het water en heb je minder weerstand", legt Fakkeldij uit.

Strafbox

De triatleten maken vrijwel alle fietskilometers op de N445. Vanaf de wissellocatie gaat de route via de Zijldijk en de Nieuweweg naar de provinciale weg richting Roelofarendsveen. De middenafstanders rijden zeven maal heen en weer op het stuk tussen de rotonde op de grens van Leiderdorp en de rotonde vlak voor de kruising met de A4, de sprinters doen dat tweemaal en de deelnemers aan de Olympische afstand viermaal. Bij het fietsonderdeel is 'stayeren', het rijden in de luwte van een voorganger, absoluut verboden. En daar wordt dit jaar heel streng op gehandhaafd, vertelt Fakkeldij. "We hebben vier motoren met juryleden die het razendsnel in de smiezen hebben als iemand in de fout gaat. De overtreder krijgt een blauwe kaart en moet dan bij terugkomst op de wissellocatie voor hij de finish overgaat één tot zes minuten in de strafbox plaatsnemen."

Het hardloopparcours is uitgezet over de Zijldijk en het fietspad langs de Oude Spoorbaan waarbij één (Sprint), twee (Olympische afstand) of vier (Middenafstand) gelopen moeten worden. Als het erg warm wordt, boven de 30 °C, gaat in overleg met de hulpdiensten een hitteplan in werking. Dan worden extra drinkposten ingezet en eventueel afstanden ingekort.

Het startschot voor de Middenafstand wordt om half 9 gelost, om half 10 gaan de sprinters te water en de Olympische afstand begint om half 11 met het zwemonderdeel. Vorig jaar kwam de snelste sprinter na ruim 68 minuten over de streep, bij de Olympische afstand klokte de winnaar 2 uur en 2 minuten en de winnaar van de Middenafstand finishte in 3 uur en 58 minuten

Aanmoedigen

Publiek is de hele dag om de sporters aan te moedigen welkom bij het wedstrijdterrein aan de de Zijldijk. "Natuurlijk maken we het daar weer gezellig, met muziek en kraampjes met eten en drinken", belooft Fakkeldij.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>