Huizenprijzen in Leiderdorp stijgen minder dan in elders in Leidse regio | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Tussenwoningen worden in Leiderdorp verkocht in gemiddeld 45 dagen.
Tussenwoningen worden in Leiderdorp verkocht in gemiddeld 45 dagen. (Foto: Johan Kranenburg)
Woningmarkt

Huizenprijzen in Leiderdorp stijgen minder dan in elders in Leidse regio

De prijsontwikkeling van huizen in Leiderdorp blijft opvallend achter bij Leiden maar ook bij Oegstgeest en Voorschoten, meldt De Leeuw Makelaardij in de laatste editie van Zicht op de Woningmarkt. Dat terwijl er door woningzoekenden van buiten de gemeente en zelfs van buiten de regio steeds mee aandacht komt voor Leiderdorp.

De gemiddelde prijs van verkochte tussenwoningen lag in het tweede kwartaal van 2018 op circa 316.000 euro. Dat is 18 procent lager dan vergelijkbare woningen in Leiden en Oegstgeest en bijna 25 procent lager dan in Voorschoten.

Volgens De Leeuw zijn de huizen in Leiderdorp wat goedkoper door een gebrek aan aansluiting met de groeiende expatmarkt in de Leidse regio. Zowel Oegstgeest als Voorschoten kennen traditioneel een sterke expatmarkt. En waar expats zijn, daar vestigen zich ook sneller nieuwe expats. Leiderdorp heeft een internationale basisschool, maar mist – in tegenstelling tot Oegstgeest en Voorschoten – internationaal gericht voortgezet onderwijs. Dat maakt Leiderdorp minder aantrekkelijk, waar Voorschoten en Oegstgeest wel een aanvaardbaar alternatief voor Leiden vormen.

Elk kwartaal brengt De Leeuw Makelaardij 'Zicht op de Woningmarkt' uit. Hierin beschrijven zij de krapte op de regionale woningmarkt, de gesignaleerde verhuisbewegingen en het gedrag van woningzoekenden op Funda.

In het tweede kwartaal van 2018 stonden in Leiderdorp gemiddeld een kleine vijftig woningen te koop waarmee het aanbod vrij stabiel blijft. Wel zijn er veel meer serieuze zoekers, circa 3.250. De meeste van hen zoeken een huis of appartement in de prijsklasse tussen 250.000 en 400.000 euro.

Appartementen worden in Leiderdorp snel verkocht, gemiddeld in slechts 27 dagen. Voor tussenwoningen duurt het wat langer, gemiddeld 45 dagen.

Onder de kopers zijn steeds meer niet-Leiderdorpers. Het percentage Leiderdorpers lag altijd zo tussen de 35 en 40 procent, maar vertoonde in het eerste kwartaal van dit jaar een daling. Die daling heeft in het tweede kwartaal doorgezet zodat nu nog maar een kwart van de kopers uit Leiderdorp komt. 45 procent van de kopers komt uit Leiden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>