Kleine Ikea-vestiging in Leiderdorp niet uitgesloten | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het terrein tussen de Persant Snoepweg en de A4 waar de grote blauwe doos van Ikea had moeten komen.
Het terrein tussen de Persant Snoepweg en de A4 waar de grote blauwe doos van Ikea had moeten komen.
Projecten

Kleine Ikea-vestiging in Leiderdorp niet uitgesloten

Er komt zeker geen grootschalig Ikea woonwarenhuis in Leiderdorp, maar een substantieel kleinere vestiging is niet uitgesloten. Ikea Nederland doet momenteel onderzoek naar groeimogelijkheden in de Randstad waarbij gefocust wordt op kleinere winkels. Wat hier uit komt en wat het gaat betekenen voor Leiderdorp, wordt op zijn vroegst eind dit jaar bekend.

Door: Corrie van der Laan

Dat blijkt uit een overleg dat de gemeente Leiderdorp op 21 juni had met Ikea. Het college van burgemeester en wethouders doet daarover verslag in antwoord op vragen van de raadsfracties van D66 en VVD.

In dat overleg kwam naar voren dat Ikea nog steeds kansen ziet voor de locatie op het Leiderdorpse bedrijventerrein Bospoort. Een mogelijkheid kan zijn om de locatie samen met, of voor, meerdere partijen te ontwikkelen. Verkoop van de grond is daardoor niet aan de orde.

Ikea heeft overigens wel het recht te verkopen. Waarbij aangetekend moet worden dat het terrein volgens het bestemmingsplan alleen gebruikt mag worden voor detailhandel in de woninginrichting en meubelenbranche en daarbij behorende horeca.

Om de grond niet al te lang ongebruikt te laten liggen, is Ikea bereid om in afwachting van verdere ontwikkelingen mee te denken over een tijdelijke invulling.  

Koerswijziging

Het was jarenlang de bedoeling dat Ikea een grote vestiging zou bouwen naast de McDonalds, tussen de Persant Snoepweg en de A4. Volgens de eerste planning had het Zweedse woonwarenhuis al in 2009 de deuren moeten openen. Maar door allerlei bezwaarprocedures duurde het tot 2012 voordat alle vergunningen rond waren. Tegen die tijd was echter het bouwplan uit 2008 verouderd. Gezien de ongunstige economische situatie zette het Ikea hoofdkantoor de zaak enkele jaren in de wacht. Tot eind vorig jaar. Toen werd Ikea officieel eigenaar van de grond en afgelopen voorjaar kwam de aankondiging dat uiterlijk 1 augustus een nieuw bouwplan bij de gemeente zou worden ingediend. Het sloeg dan ook in als een bom toen 28 mei bekend werd dat de internationale Ikea Group de financieringsaanvraag voor de Leiderdorpse vestiging had afgewezen. Wat te maken heeft met een wereldwijde koerswijziging waarbij Ikea minder wil inzetten op de grote blauwe blokkendozen en meer richting de binnensteden wil bewegen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>