Ook burgemeester Laila Driessen (4e van rechts) bezocht de open dag van het WoonZorg Initiatief Leiderdorp. Geheel rechts staan eigenaar Feiko Abma en verpleegkundige Annemarie de Vries. | Foto: J.P. Kranenburg
Ook burgemeester Laila Driessen (4e van rechts) bezocht de open dag van het WoonZorg Initiatief Leiderdorp. Geheel rechts staan eigenaar Feiko Abma en verpleegkundige Annemarie de Vries. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

WoonZorg Initiatief Leiderdorp vult gat tussen ziekenhuis en thuiszorg

Algemeen

Eigenlijk was het de bedoeling dat er permanente bewoners zouden komen in het WoonZorg Intiatief Leiderdorp. Maar kort voor de opening, op 1 oktober 2017, heeft eigenaar Feiko Abma het roer omgegooid en is hij geswitcht naar herstelzorg. Een goed besluit, zo is gebleken. De negen appartementen in het gebouw aan het Jan de Hartogplein zijn altijd bezet. "Wij vullen het gat op tussen ziekenhuis en thuiszorg", zegt Abma, "en daar blijkt een enorme vraag naar te zijn."

Dinsdag 26 juni was er open huis voor genodigden aan het Jan de Hartogplein 4 waar het WoonZorg Intiatief gevestigd is. Het pand was altijd al een zorglocatie; voorheen zat hier De Octogoon van zorgorganisatie Gemiva SGV en woonden er volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel. Toen de bewoners in 2016 verhuisden naar de gloednieuwe Entree, kwam het gebouw leeg te staan en werd te koop gezet. Abma, die zelf twintig jaar ervaring heeft als wijkverpleegkundige, zag kansen om hier een kleinschalig woonzorgproject voor ouderen te starten. Daarbij mikte hij op mensen die niet langer meer thuis kunnen wonen maar nog net geen verpleeghuis nodig hebben.

Het gebouw, dat een duidelijke jaren zeventig sfeer uitademde met veel paars en oranje, werd vorig jaar totaal gerenoveerd. De planning was na de zomer te openen met negen nieuwe bewoners. Het bleek echter lastig te zijn om voldoende cliënten in de doelgroep te vinden.

Plan B

Gelukkig had Abma altijd al een plan B op de plank liggen: herstelzorg voor mensen die zover opgeknapt zijn dat ze het ziekenhuis mogen verlaten maar die thuis niet genoeg ondersteuning hebben. Heel veel hoefde daarvoor niet aangepast te worden. "Het voornaamste was dat we het team flink moesten uitbreiden", vertelt verpleegkundige en leidinggevende Annemarie de Vries, die van het begin af aan bij het initiatief betrokken was. Momenteel werken er twintig mensen bij het WoonZorg Initiatief, verpleegkundigen, verzorgenden en huishoudelijke medewerkers. Bij elkaar bijna 10 fte. Vinden van personeel is vaak lastig in de zorgsector maar was voor Abma geen probleem. "Ze kwamen spontaan binnenwandelen."

De meeste cliënten blijven zes tot acht weken. "Het zijn vaak oudere mensen die bij een val iets gebroken hebben. Ze hebben geen ziekenhuiszorg meer nodig maar kunnen ook nog niet naar huis. Vaak zijn ze alleenstaand en is hun netwerk niet groot genoeg om voldoende hulp te organiseren", licht De Vries toe.

Ieder heeft eigen appartement van ca. 47 m2. Met zitkamer, slaapgedeelte, badkamer, eethoek en keukenblok. Daarnaast is er een grote gemeenschappelijke kamer in het midden van het gebouw, met openslaande deuren naar de tuin. In de gemeenschapsruimte wordt gezamenlijk gegeten. Dat is belangrijk, benadrukt De Vries. "Contact met anderen is heel goed voor het herstel."

Bijzonder aan het WoonZorg Initiatief is dat het is opgezet door verpleegkundigen, mensen uit de praktijk. De Vries: "Onze kracht is het enthousiaste team. We zijn een hele platte organisatie, iedereen moet hier zelf denken en voor elke situatie zoeken we samen de beste oplossing. En dat werkt." Het succes van de aanpak van Abma en zijn team blijkt ook uit het onlangs uitgevoerde klanttevredenheidsonderzoek, waar een fraaie score van 8,5 uit kwam.

"Achteraf gezien ben ik heel blij met de overstap naar herstelzorg", zegt Abma. "Dit werk is zo dynamisch, je krijgt niet de kans om in te slapen."

Uit de krant