Het gebouw van Pluspunt aan de Splinterlaan in Leiderdorp.
Het gebouw van Pluspunt aan de Splinterlaan in Leiderdorp. Foto: Johan Kranenburg

Pleidooi Protestantse Gemeente voor behoud Pluspunt en SCW

Algemeen

Kerkgangers verweren zich tegen de mogelijke afbraak van bestaande welzijnsvoorzieningen in Leiderdorp. Dat bleek zondag na de gezamenlijke viering in de Dorpskerk, toen zo'n 200 leden van de Protestantse Gemeente Leiderdorp hun handtekening zetten ter ondersteuning van de huidige welzijnsorganisaties. De kerkenraad bezorgde de uitingen van het tegengeluid maandag bij de gemeente.

Voorzitter Kees van Pernis noemt de actie uniek. "Het is nog niet eerder gebeurd", zegt hij, "dat ik onze leden oproep een signaal af te geven in de richting van de gemeente Leiderdorp. Het tekent de situatie in ons dorp. Als kerkelijke gemeente willen wij het verschil maken als geen recht wordt gedaan aan de waarden waarin wij geloven. De gemeente moet de huidige welzijnsorganisaties een duidelijke plaats geven in het aanbestedingsproject."

De kerkgangers keren zich tegen het gemeentelijke besluit om het welzijnswerk zonder garanties over te hevelen naar een nog onbekende marktpartij. Van Pernis: "De burgerlijke gemeente zet organisaties als het Sociaal Cultureel Werk (SCW) en Pluspunt, voortgekomen uit particulier initiatief, van de grond af aan opgebouwd, verankerd en geworteld in onze samenleving, volledig buitenspel. Hun lot ligt in handen van beslissers die nauwelijks op de hoogte zijn van de betekenis van deze organisaties - voor ons als bewoners, jong en oud, ziek en gezond en daarnaast ook voor de honderden vrijwilligers die zich inzetten voor het welbevinden van vele dorpsgenoten. Ik vind het onbegrijpelijk dat burgemeester en wethouders, die vooralsnog gekozen hebben voor een zelfstandig Leiderdorp, het bestaande welzijnswerk afhankelijk maken van een organisatie van buiten."

Van Pernis noemt het een plicht van de kerk om op te komen voor kwetsbare mensen. "Met uw handtekening dringt u er bij de nieuwe aanbieder op aan om de huidige organisaties een plaats te geven in een nieuwe organisatie en vraagt u een overgangsperiode in acht te nemen, zorg en aandacht te besteden aan de kundigheid van de professionals en van de vrijwilligers en open te communiceren met de mensen die nu betrokken zijn bij het welzijnswerk in ons dorp."

Uit de krant