Weinig enthousiasme voor afsluiten Spanjaardsbrug | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De Spanjaardsbrug, die de Lage Rijndijk in Leiden verbindt met de Zijldijk in Leiderdorp.
De Spanjaardsbrug, die de Lage Rijndijk in Leiden verbindt met de Zijldijk in Leiderdorp. (Foto: Johan Kranenburg)
Verkeer

Weinig enthousiasme voor afsluiten Spanjaardsbrug

Een autovrije Spanjaardsbrug krijgt in Leiderdorp de handen niet op elkaar. Van de bijna vierhonderd mensen die een online enquête hebben ingevuld, was ruim tweederde (69 procent) tegen afsluiting van de brug voor autoverkeer.

Door: Corrie van der Laan

De gemeente Leiderdorp had de enquête uitgeschreven omdat Leiden van plan is de brug op de grens van Leiden en Leiderdorp alleen nog open te stellen voor voetgangers, fietsers, de bus en noodverkeer. Leiderdorp moet haar standpunt hierover kenbaar maken en raadpleegde daarom de bewoners van de wijken het dichts bij de brug: Zijlkwartier, Vogelwijk, Ouderenzorg en Baanderij.  

Opvallend is dat de mening over afsluiting het meest positief is in het Zijlkwartier, de wijk die het dichtst bij de brug ligt. Hier vindt bijna de helft (48 procent) van de 123 respondenten het een goed idee de brug dicht te gooien voor autoverkeer.  In de Vogelwijk en de wijk Ouderzorg hebben bij elkaar 74 mensen de enquete ingevuld en van hen was slechts 31 procent voor afsluiting. Van de 13 ondernemers van de Baanderij die hebben gereageerd, vindt  ruim driekwart dat de brug open moet blijven voor auto's. Uit de rest van Leiderdorp hebben nog eens 82 mensen de enquête ingevuld en van hen was zelfs 89 procent tegen afsluiting.  

Tegenstanders van afsluiting geven als redenen onder meer dat Leiderdorp nu al te weinig ontsluitingsroutes heeft en dat afsluiting van de brug kan leiden tot meer sluitperkeer over de Laan van Ouderzorg en de Vronkenlaan. Voorstanders wijzen op de verbetering van de leefbaarheid in de wijken en de vergroting van de veiligheid.

De cijfers werden dinsdagavond 26 juni bekend gemaakt tijdens een informatieavond in het gemeentehuis. Die avond is meteen een klankbordgroep van bewoners samengesteld.

Leiderdorp gaat tussen 10 en 23 september ook nog een kentekenonderzoek uitvoeren om helder te krijgen hoeveel auto's dagelijks over de brug rijden, waar ze vandaan komen en hoeveel daarvan doorgaand verkeer is en hoeveel bestemmingsverkeer. Daarvoor worden op negen plekken camera's opgehangen.

Overigens kan in oktober dit jaar alvast ervaren worden hoe het is als er geen auto's over de Spanjaardsbrug mogen: van half oktober tot eind november wordt de brug afgesloten in verband met groot onderhoud. Voor fietsers en voetgangers komt er dan een noodbrug, autoverkeer moet omrijden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>