Minibridge als opstapje om kinderen enthousiast te maken voor bridgesport | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Julia Wolters en Luka Sladoje uit Leiderdorp (links en rechts aan de voorste tafel) deden op 27 mei mee aan het NK minibridge in Utrecht. | Foto: PR.
Julia Wolters en Luka Sladoje uit Leiderdorp (links en rechts aan de voorste tafel) deden op 27 mei mee aan het NK minibridge in Utrecht. | Foto: PR. (Foto: PR)
Sport

Minibridge als opstapje om kinderen enthousiast te maken voor bridgesport

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Vandaar dat de Nederlandse Bridgebond ook kinderen warm wil maken voor de bridgesport. Speciaal voor dat doel is minibridge ontwikkeld, een net wat eenvoudiger variant van het kaartspel waarbij het lastige bieden ontbreekt. In Leiderdorp geeft Piet Jansen van de Leiderdorpse Bridgeclub (LBC) samen met enkele kaartcollega's cursussen minibridge op basisscholen. Kinderen van groep 7 en 8 van de Willem de Zwijgerschool en de School Kastanjelaan hebben al een korte cursus van tien lessen gevolgd. Komend schooljaar hoopt Jansen op meerdere scholen terecht te kunnen. "De cursus is gratis voor de school en voor de kinderen. We hebben alle basisscholen benaderd om de interesse te peilen."

Bij minibridge speel je, net als bij gewoon bridge, met een partner, twee tegen twee. Als de kaarten verdeeld zijn, telt elke speler zijn punten op, waarbij een Aas 4 punten waard is, een Heer 3 punten, een Vrouw 2 punten en een Boer 1 punt. Het team met de meeste punten mag het spel spelen. Van hen legt de speler met de minste punten zijn kaarten open op tafel, hij is de dummy. De andere, de leider, kijkt hoe de kaarten verdeeld zijn en kan een troefkleur kiezen. Daarna probeert hij zoveel mogelijk slagen binnen te halen.

Juist voor kinderen die van een uitdaging houden, is bridge een hele leuke sport, vindt Jansen. "Ze leren samenwerken en snel nadenken en trainen hun geheugen." Voor de kinderen die na de schoolcursus meer willen, is de LBC een minibridgeclubje gestart. "Elke dinsdagmiddag kunnen ze van kwart over 3 tot kwart voor 5 terecht in het LBC gebouw aan de Bernardstraat in Leiderdorp. Natuurlijk is er begeleiding en wordt hulp en uitleg gegeven. Momenteel bestaat het clubje uit vier kinderen maar we hopen dat dit er komend seizoen meer worden. Aan het eind van het seizoen kunnen de minibridgers naar het NK, daar zijn de kinderen die dit jaar zijn gestart op 27 mei ook geweest."

De meeste kinderen die met minibridge de beginselen van de denksport leren, zullen er niet meteen in doorgaan, realiseert Jansen zich. "Maar het is een mooie opstap voor later. Als ze dan met bridge in aanraking komen, denken ze: 'o ja, dat was een leuk spel', en pakken het wellicht weer op."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>