Wethouder Jeff Gardenier (rechts) heeft de puzzel klaar en daarmee de tentoonstelling geopend. Links staat voorzitter Jos Gerrese van de Stichting Kunst in de Heemtuin.
Wethouder Jeff Gardenier (rechts) heeft de puzzel klaar en daarmee de tentoonstelling geopend. Links staat voorzitter Jos Gerrese van de Stichting Kunst in de Heemtuin. Foto: Johan Kranenburg

Wethouder Gardeniers schept orde en geeft hoop

Algemeen

Beloven kan hij niets, maar wethouder Jeff Gardeniers – die maandag 28 mei opnieuw beëdigd wordt als wethouder van onder meer cultuur -  gaat zijn best doen om in het nieuwe college subsidiegeld los te krijgen voor de jaarlijkse tentoonstelling 'De Heemtuin Verbeeld'. Dat zei hij zaterdag 26 mei bij de opening van de elfde editie van de beeldententoonstelling in de Leiderdorpse heemtuin.

De Stichting Kunst in de Heemtuin, de organisator van de tentoonstelling, kon altijd rekenen op 15.000 euro gemeentelijke subsidie. Maar in 2016 besloot de gemeenteraad die subsidie in 2018 te halveren en in 2019 helemaal te schrappen. Voor dit jaar werd het bedrag van 7.500 euro eenmalig  toch nog aangevuld tot de 15.000 euro maar voor volgend jaar is geen subsidiegeld gereserveerd. Waardoor het voortbestaan van de tentoonstelling op losse schroeven staat.

De woorden van de wethouder gaven voorzitter Jos Gerrese van de Stichting Kunst in de Heemtuin de hoop dat er toch nog een twaalfde editie van de openluchttentoonstelling kan komen. Want deze is uniek, benadrukte hij. "Zes maanden lang maken we de mooiste heemtuin van Nederland nog wat mooier en interessanter."

Chaos in orde 

Dit jaar is het thema van de tentoonstelling 'Chaos in Orde'. Een thema dat terugkwam in de openingshandeling waarbij wethouder Gardeniers orde schiep in de chaos van een stapel puzzelstukjes door ze samen te voegen tot een afbeelding van een van de kunstwerken.

Daarna namen projectleider Aris de Bakker en Jos Gerrese en zijn medebestuursleden Yvonne Schreiner en Stephanie Lutz de ruim vijftig belangstellenden in vier groepjes mee op een rondleiding langs de beelden van de dertien deelnemende kunstenaars. Die in hun werk allemaal het thema 'Chaos in Orde' op een verrassende manier aansneden. Tijdens de rondleiding waren bijna alle kunstenaar zelf aanwezig om over de achtergronden van hun werk te vertellen en vragen te beantwoorden. Zo vertelde Jeannette Efraïm over haar werk: levensechte meerkoeten die in een strakke cirkel in het water drijven en zo orde brengen waar je het niet verwacht.  Patrick Visser, een oud-Leiderdorper, maakt levensechte beelden van dieren uit schroot. Oftewel: hij start met chaos en creëert daaruit een nieuwe orde. En de opvallende drie meter hoge spagaat-man van Arjen Lancel weet toch weer op te gaan in zijn omgeving door chaotische camouflage van natuurlijke patronen.

Behalve de al genoemde kunstenaars, exposeren Bart Ensing, Dorothé Arts, Imke Beek, Mary Geradts, Remy Habets, Hans van Lunteren, Open (Natascha Morsink & Petra Knötschke), Robert Pennekamp, Willem Speekenbrink en VGTO in de Heemtuin.

De tentoonstelling is te zien tot 30 oktober. De heemtuin, gelegen aan de rand van park De Houtkamp,  is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.45 uur en in het weekend van 15.00 t0t 16.45 uur.     

Wethouder Jeff Gardeniers tijdens zijn openingstoespraak.
Arjan Lancel geeft uitleg over zijn kunstwerk 'Spagaat'
Een libelle, gemaakt van metaalafval door Patrick Visser.
Het kunstwerk 'Tread Water' van Remy Habets.

Uit de krant