Wassenaar kan op 28 mei de deur van het gemeentehuis tevreden achter zich dicht trekken. | Foto: PR
Wassenaar kan op 28 mei de deur van het gemeentehuis tevreden achter zich dicht trekken. | Foto: PR Foto: PR

Kees Wassenaar neemt afscheid van de politiek

Algemeen

Na een leven lang de publieke zaak te hebben gediend neemt wethouder Kees Wassenaar (VVD) in de raad van 28 mei afscheid van het politieke toneel. Na een carrière die klinkt als een klok.

Door Frans Brocken

Kees Wassenaar begon als jongste klerk in het stadhuis van Leiden om te eindigen als gelouterde bestuurder in Leiderdorp. Tijdens de komende raadsvergadering van 28 mei draagt hij het stokje over aan partijgenoot Willem Joosten. In dit artikel een overzicht van zijn carrière dat roerige tijden kende. Waarin hij altijd zich zelf bleef. Zijn basisprincipe: "Als wethouder moet je een dikke huid hebben. Weten waar je voor staat. Die dat kan uitleggen in de wetenschap, dat je het niet iedereen naar de zin kan maken".

Goed voorbereid
Wassenaar had zich in zijn jonge jaren goed voorbereid voor een ambtelijke carrière. Hij bezocht de Bestuursacademie, waar hij werd opgeleid in het Ruimtelijke Ordeningsrecht en het Milieurecht. "Dat waren mijn specialiteiten", zegt hij. Hij volgde ook de voor een gemeenteambtenaar onmisbare studies van Gemeenteambtenaar I en II. Zijn eerste periode in gemeentelijke dienst begon toen hij 16 jaar oud was in het Stadhuis van Leiden als jeugdig administratief ambtenaar. Voor een salaris Fl. 349.00 per maand. Na zijn militaire dienst bij de Koninklijke Marine trad hij in dienst bij de gemeente Oegstgeest waar hij van 1976 tot 1986 op de gemeentesecretarie werkzaam was. In 1986 kwam de gemeente Alkemade in beeld. Wassenaar werd daar Hoofd Ruimtelijke Ordening. "Daar ben ik doorgegroeid naar gemeentesecretaris. Ik heb daar gewerkt aan een fusie met Jacobswoude. Alkemade en Jacobswoude zouden verder gaan in de nieuwe gemeente Kaag en Braassem". Arie Meerburg heeft als burgemeester van Alkemade lange tijd met Wassenaar samengewerkt. De Leiderdorper van CDA-huize spreekt vol lof over zijn secretaris. "Kees was echt een goeie secretaris. Hij kon meedenken in het college en hij had ook een goeie band met het personeel".

Naar Leiderdorp
In 2006 kwam er een nieuwe wending in zijn carrière. Het werk in Roelofarendsveen zat er voor hem op. Zeker nadat de voorgenomen fusie met Jacobswoude een jaar werd uitgesteld. "Toen heb ik 'ja' gezegd tegen de VVD Leiderdorp. Ik was daar al actief als vicevoorzitter in het afdelingsbestuur en burgerraadslid in de gemeenteraad." De gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 dienden zich aan. Die werden gewonnen door de VVD, gevolgd door PvdA en CDA. De partijen waren als het ware tot elkaar veroordeeld. De onderhandelingen voor een nieuw college verliepen stroef. Niet verwonderlijk, nadat op initiatief van de VVD het minderheidscollege PvdA/CDA in december 2005 naar huis was gestuurd. Met behulp van een bemiddelaar kwam in april 2006 het college VVD, PvdA, CDA tot stand. Wassenaar deed zijn intrede in het college. Met hem Peter Glasbeek (PvdA) en Jeff Gardeniers (CDA).

Breuk in de coalitie
De samenwerking tussen VVD, PvdA CDA kende geen lang bestaan. In 2008 ontstond er een breuk in de coalitie. De voorgenomen verhoging van de OZB van 40% was een brug te ver voor de VVD. Na een emotioneel verlopen debat trokken de liberalen zich terug uit de coalitie. "Toen heb ik besloten ontslag te nemen". Een motie waarin het vertrouwen in Wassenaar als wethouder werd uitgesproken zorgde voor een probleem. "Dat was een wat vreemde situatie. Want je bent wethouder namens de VVD, terwijl de Raad vraagt te blijven zitten. Er werd gebeld vanuit de VVD of ik wel wist wat er van mij werd verwacht. De mores is de partijdiscipline. Als je partij er uitstapt dan heb je als bestuurder maar te volgen", aldus Wassenaar. De gang van zaken nam bizarre vormen aan, toen de fractie van GroenLinks Wassenaar het aanbod deed lid van de partij te worden. Dan zou hij als wethouder kunnen blijven zitten. Wassenaar vond het 'een ludiek idee'. "Want hoe betrouwbaar ben je dan als je dat zou doen. Daar moet je toch om lachen. Een vermakelijk moment. Ik vergeet het nooit", zo kijkt Wassenaar op de situatie terug. De gemeente Nederlek in de Krimpenerwaard haalde hem graag binnen als wethouder om een bestaande vacature in te vullen. In 2010 werd hij opnieuw wethouder in Leiderdorp waarbij de VVD met zeven zetels in de raad met afstand de grootste fractie was. En in het college met twee wethouders was vertegenwoordigd.

Onvrede
"Het was een periode waarin gevoelige zaken aan de orde kwamen en er veel onvrede was", zegt Wassenaar. Hij doelt op de bouw van de twee Brede Scholen. Veel weerstand vanuit de buurten moest worden overwonnen voor de PC School De Brink aan de Kastanjelaan en de beide scholen aan de Vronkenlaan konden worden gerealiseerd. Wassenaar heeft veel tijd moeten steken in de bouw van het MEAS-Complex. Genoemd naar het voormalige Shell tankstation aan de Van der Valk Boumanweg. Een moeilijke bouwlocatie met aan de ene kant het zogeheten Rosarium en aan de andere kant de gelegen woningen. "Het is een mooi complex geworden", zo kijkt hij tevreden terug. De voorgenomen vestiging van het Zweedse warenhuis IKEA leverde talloze bezwaren op. Toen die overwonnen waren wijzigde de directie de plannen. Het ziet er momenteel naar uit, dat voor augustus dit jaar een nieuwe aanvraag zal worden ingediend.

Onverwachte winst
De verkiezingen van 2014, Met als titel: 'van meepraten naar meedóen', werden onverwacht gewonnen. Het was het begin van een moeizame samenwerking, die beheerst werd door conflicten. Onderwerpen als uitbreiding van Winkelhof en regionale samenwerking staan hoog op de agenda. Winkelhof stond onder druk wegens de heersende economische crisis. Eigenaar van Winkelhof, Wereldhave, stond niet te springen om daar vaart achter te zetten. Volgens Wassenaar stelde Wereldhave zich te angstvallig op. "Je moet in de diepte investeren om ontwikkelingen mogelijk te maken. Als je durf en lef toont, dan dwing je ook wat af. Helaas heeft Wereldhave een andere afweging gemaakt", aldus Wassenaar. "Dirk en Albert Heijn willen graag uitbreiden maar er gebeurt niets", toont hij zich ongeduldig. Hij heeft zijn hoop gevestigd op een herinrichting van het bestaande winkelcentrum. "Dirk wil graag naar buiten en AH wil in de richting van het postkantoor. Dat biedt kansen voor een facelift. Het ziet er nu uit als de jaren 70. Daar is iedereen het wel over eens", meent Wassenaar. Op een gegeven moment barstte de bom in de samenwerking met D66. VVD en CDA weigerden langer samen te werken met fractievoorzitter Corine Hamer van D66. De fractie van D66 weigerde op haar beurt de positie van fractievoorzitter Corine Hamers ter discussie te stellen.

Bezegeld
Het lot van de coalitie was daarmee bezegeld. VVD en CDA zegden het vertrouwen in D66 op. PvdA en LPL zetten de samenwerking voort met deeltijdbanen voor de wethouders Jeff Gardeniers (CDA), Olaf McDaniel (PvdA) en Angelique Beekhuizen (LPL). Het college slaagde er ook in overeenstemming te bereiken met voetbalclub RCL over een nieuwe accommodatie in De Bloemerd. Daarmee werd een langdurige slepende kwestie tot een oplossing gebracht. Terugkijkend op zijn langdurige ambtelijke en bestuurlijke carrière kan Wassenaar op 28 mei de deur van het gemeentehuis tevreden achter zich dicht trekken.

Uit de krant