Afbeelding
Foto: PR

Historie Vlakbij Huis: Leiderdorp in beeld

Algemeen

In deze rubriek proberen wij u als lezer maandelijks te verrassen met een interessant verhaal uit de geschiedenis van Leiderdorp en dit te illustreren met een mooie foto, prent of kaart. Vaak putten we hiervoor uit de grote collectie beeldmateriaal van het Leiderdorps Museum of maken gebruik van een afbeelding die berust bij een andere instelling of particulier. Maar wat veel mensen niet weten is dat dit beeldmateriaal ook gewoon online te bekijken en zelfs gratis te downloaden is. Zo kunt u ook zelf door oude foto's van uw stad of dorp bladeren en gebruiken voor een artikel, een verhaal op social media of afdrukken en aan de muur hangen.

Veel musea, archiefdiensten en instellingen als Beeld en Geluid hebben hun collecties de afgelopen jaren gedigitaliseerd en bieden deze via hun websites of de Collectie Nederland aan. Ook ons museum gaat haar veelal unieke beeldmateriaal digitaal maken en zoveel mogelijk online plaatsen. Het moet dan wel ons eigendom zijn en rechtenvrij, want je mag niet zomaar foto's van derden publiceren.

In de komende tijd zullen we regelmatig aandacht besteden aan foto's, prenten en kaarten van Leiderdorp in de collecties van o.a. het Nationaal Archief, de Provincie Zuid-Holland en Erfgoed Leiden. Op de site www.erfgoedleiden.nl/collecties/beeldmateriaal krijg je voor 'Leiderdorp' al bijna 13.500 hits !

Beelden van vroeger
Op 19 april lanceerde de provincie Zuid-Holland de website 'Beelden van Vroeger' waarop ruim 3.000 gedigitaliseerde glasnegatieven uit de jaren '40, '50 en '60 en 15 historische films uit haar eigen archief worden getoond. De onderwerpen van de bijzondere beelden variëren van Zuid-Hollandse landschappen en stadsgezichten, aanleg van wegen en bruggen en bezoeken van de Commissaris van de Koningin tot de herstelwerkzaamheden na de Watersnoodramp. Ook de films geven een mooi tijdsbeeld van de wederopbouwperiode en de wijze waarop de provincie profiteert van of strijdt tegen water en Zuid-Hollandse gemeenten zich ontwikkelden.

Alle beelden kunnen bekeken, gedeeld, gedownload en hergebruikt worden. Ook kunnen bezoekers van de website informatie over de beelden toevoegen wanneer zij bijvoorbeeld de locatie of personen op de foto herkennen of fouten constateren. De 3.000 glasnegatieven vormen samen met de oude films pas de eerste greep aan materiaal uit het provinciale archief dat als open data, dus zonder beperkingen, wordt aangeboden. In de komende jaren zal de provinciale viewer worden aangevuld met nog veel meer gedigitaliseerde provinciale foto- en filmbeelden.
Foto's van Leiderdorp zijn hier ook te vinden. Nog maar weinig, maar wel materiaal dat nog niet eerder is gepubliceerd. Ook zijn er veel foto's waarbij de plaatsnaam niet was ingevuld en kenners ontdekken dat bijvoorbeeld de foto uit 1949 getiteld 'rijwielpad langs de Does' de Ruigekade bij Leiderdorp weergeeft.

Hieronder ziet u een foto uit 1954, getiteld 'exterieur fabriek'. Het is er een uit een serie van tien, waarvan wij benieuwd zijn wie van u weet om welke fabriek het gaat en waar deze was gevestigd.

Tekst: Peter Diebels

Uit de krant